Florin Cîțu (captură video)

Premierul Florin Cîțu a avut astăzi un mic tete-a-tete cu jurnaliștii după ședința de Guvern și, pentru că tot era vorba despre buget, una dintre curiozități a fost cea legată de banii alocați bisericilor. Anul acesta se previzionează o reducere a bugetului acordat, în procent de 89%, însă premierul spune că nu e nicio problemă.

Cultele religioase primesc anual sprijin financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, banii fiind alocați pentru mai toate activitățile: salarizarea personalului, construirea și repararea lăcașurilor de cult, activități social-filantropice, culturale, educaționale și așa mai departe. Însă, chiar cu schimbările din acest an, premierul Cîțu afirmă că toate cultele au înțeles și nu au fost discuții

Dacă vă uitați în ultimii ani, nu este o reducere foarte mare a bugetului, nu are niciun fel de conotație. Este o sumă pe care am discutat-o de la început cu cultele, este o sumă care vine și susține acest sector. Nu am avut o critică din partea sectorului, deci nu am avut aceste probleme”, a susținut Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Chiar și cu aceste asigurări, Secretariatul de Stat pentru Culte a lăsat să se înțeleagă că există o speranță, care vine la rectificare. „Instituția noastră face demersuri pentru ca la rectificările legii anuale a bugetului de stat să fie suplimentate fondurile pentru acest program de finanțare. De exemplu, anul trecut, prin prevederile legii bugetului de stat, instituției noastre i-a fost alocată la alcătuirea bugetului de stat suma de 10.000.000 lei pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult. Ca urmare a demersurilor instituției noastre, la rectificările succesive ale legii bugetului de stat, bugetul instituției noastre a fost suplimentat cu suma de 239.316.000 lei, sumă care a permis acordarea de sprijin financiar tuturor solicitărilor complete depuse de unitățile de cult la Secretariatul de Stat pentru Culte până în luna octombrie 2020”, se arată într-un comunicat transmis către qmagazine.ro.


În 2021, suma cumulată acordată bisericii ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei: tăierea drastică este la bugetul alocat pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult și a muzeelor religioase – 28 de milioane de lei, față de 249 de milioane de lei în 2020, însă în rest sunt creșteri timide. Astfel, 749,25 milioane lei este contribuția statului la salarizarea personalului de cult (creștere cu 2,36% față de 2020), iar 8,83 de milioane de lei sunt pentru bugetul pentru personalul din învățământul teologic (mai mare cu 33% față de 2020).

Articolul precedentSalubrizare Fapte 5, o problemă moștenită care trebuie rezolvată
Articolul următorE oficial! Ioan Niculae, pe lista persoanelor urmărite!