Marcel Ciolacu crede că starea de alertă nu mai trebuie prelungită începând cu 8 martie: „Poate ar fi fost oportun să avem o stare de urgenţă pe energie”

Marcel Ciolacu: Părerea mea sinceră este că starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României.

Partidul Social Democrat va cere în cadrul coaliţiei de guvernare ca starea de alertă să nu mai fie prelungită, potrivit unor surse social-democrate. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, crede că ar fi fost oportun să existe o stare de urgenţă în domeniul energiei.

„Poate ar fi fost oportun să avem o stare de urgenţă pe energie”

Deoarece numărul infectărilor zilnice cu coronavirus este în scădere, PSD vrea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită începând cu data de 8 martie.

„N-am avut discuţia cu domnul Rafila. Dar părerea mea sinceră este că starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României. Poate ar fi fost oportun să avem o stare de urgenţă pe energie. Pe pandemie nu se mai justifică”, a declarat Marcel Ciolacu.

Scenariul renunțării la prelungirea stării de urgență era luat în calcul deja. Pentru punerea acestuia în practică se aşteaptă şi scăderea numărului de persoane infectate aflate în stare gravă în secţiile de Terapie Intensivă.

”Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

Starea de alertă expiră pe data de 8 martie. Există posibilitatea că aceasta să nu mai fie prelungită. Acest lucru ar însemna eliminarea tuturor restricţiilor, de la organizarea de nunţi şi botezuri, până la deschiderea de baruri şi cluburi. Doar persoanele care sunt infectate cu coronavirus ar mai urma să stea acasă, în izolare.

„Nu avem de ce să renunţăm la izolarea persoanelor care sunt infectate şi au simptome”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunță la începutul lunii că este posibil ca la sfârșitul lunii lunii martie să se revină la normalitate. Acest lucru ar însemna practic renunțarea la prelungirea stării de alertă.

”Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, a precizat ministrul. El a mai adăugat că este vorba doar o ipoteză de lucru, totul depinzând de evoluţia pandemiei. Ministrul a mai explicat că se dorește revenirea la normalitate din punct de vedere economic.

”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

”Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer. Că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentPrimul județ din România care iese din zona roșie a pandemiei de coronavirus
Articolul următor Ministrul Adrian Câciu anunță sprijin financiar rapid pentru firmele româneşti