Există o mulțime de motive pentru a cumpăra articole antice, cum ar fi, simplul interes pentru chilipiruri, aprecierea valorii și calității, ori pentru că „o vânătoare de comori” poate fi adesea distractivă. Ajungem să redescoperim părți din trecutul nostru în timp ce învățăm despre istorie în moduri care pot fi destul de surprinzătoare.

Fiecare magazin sau târg de antichități va conține articole care ne amintesc de ceva anume din trecutul nostru sau dintr-un trecut pe care avem senzația că l-am trăit. Găsirea unor lucruri care nu au nicio legătură cu propria ta experiență reprezintă un alt beneficiu minunat. Nu știi niciodată ce vei descoperi despre lume – cum ar fi atunci când găsești unelte vechi sau accesorii de modă despre care nu știai că există. Una este să știi că au existat cizmele cu nasturi, alta este să le vezi, pentru a le înțelege rostul.

O categorie proeminentă în magazinele și târgurile de antichități o reprezintă piesele de mobilier, care, cel mai probabil, vor fi apreciate întotdeauna, pentru că se știe că au fost făcute pentru a rezista. Au la bază materiale solide, adesea apropiate de natură, cum ar fi cheresteaua, metalul și textilele, asamblate de către artiști și meșteri individuali, ceea ce le oferă un suflet. Lemnul tăiat manual, cuiele forjate și țesăturile au o vitalitate diferită față de articolele moderne produse în fabrică. Multe dintre aceste aspecte sunt acum pierdute sau pe cale de dispariție. Articolele antice nu își vor pierde valoarea în același mod în care un obiect modern o pierde imediat ce e scos din magazin, fiindu-i înlăturate ambalajul și eticheta.

O altă categorie pe care magazinele de antichități se concentrează e reprezentată de bijuterii, cel mai adesea cu pietre prețioase și semiprețioase. Sunt multe persoane care preferă accesoriile deja purtate pentru că sunt de părere că astfel au acumulat energii diferite de la proprietarii anteriori. Iar pentru cei care văd acest aspect ca pe un „nu” definitiv, există opțiuni online și offline cu mici comori noi și strălucitoare. România se bucură de o oarecare bogăție în ceea ce privește rocile și mineralele, iar oamenii din ziua de azi tind să se concentreze mai mult pe proprietățile particulare ale tipurilor de cristal, cuarț, jasp și așa mai departe. În afară de punctele clasice de vânzare-cumpărare, pietrele rare pot fi găsite la evenimentele de licitație, pietrele pure în peșteri și în siturile de extracție și cele virtuale, care captează fără îndoială atenția, se transformă în simboluri sau puncte frumoase pe care le poți aduna într-un joc. În slotul Crystal Cavern, care se găsește la câteva click-uri distanță de ultimul magazin de antichități online vizitat, pietrele roșii, albastre, verzi și violete se rotesc în ritm turbo, în combinații strălucitoare care delectează și cresc șansele de câștig. Există diverse tipuri de jocuri și aplicații online care includ pietre prețioase. În unele dintre ele, acestea reprezintă o comoară căutată de mulți, pe când în altele sunt o țintă de distrus. Totodată ele pot permite jucătorilor să dobândească abilități speciale.

În cadrul târgurilor și magazinelor de acest gen există și categoria de divertisment cu valoare antică, iar aceasta se referă cel mai mult la viniluri, frumoasele și melodioasele discuri pe care orice bucureștean le-a văzut măcar o dată la tarabele din zona Universității. Acum a reînceput și moda chioșcurilor cu viniluri noi, găsite la prețuri mai piperate în librăriile Cărturești, dar multora nu le place să urmărească trendul de azi, ci mai degrabă pe cel de ieri; așa că merg la târguri de vechituri, în speranța că vor prinde frânturi dintr-o coloană sonoră suspendată în timp. Important de știut, e că persoana care a inventat becul e și cea care a creat primul tip de vinil cunoscut în istoria muzicii, iar acela e Edison.

Pe lista obiectelor interesante care mai pot fi întâlnite la târguri și în magazine de acest gen sunt și cărțile, exemplare fel de fel, pe care poate chiar le avem deja în bibliotecă, vederi sau felicitări, ceasuri, poșete, obiecte din porțelan, aparate foto pe film, dar și multe, multe mărunțișuri.

Uneori prețul lor contează destul de mult, pe când alteori poate să își piardă toată valoarea în fața calității. O regulă de aur de urmat fie într-un magazin, fie în cadrul unui târg, e să nu te îndepărtezi niciodată de un articol dacă acesta îți stârnește interesul și entuziasmul. Dacă îți place, și altcuiva îi va plăcea, așa că sunt șanse să dispară până când te vei întoarce.

VIARadu COMAN
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPrimarul Sectorului 3 este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu
Articolul următorPreședintele PMP respinge o alianță cu AUR