Primarul Sectorului 3 este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu

Infracţiunile au legătură cu prelungirea ilegală a contractului de salubritate.

DNA a început urmărirea penală a lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit procurorilor, prejudiciul este de peste jumătate de miliard de lei, iar alături de edil sunt cercetate mai multe persoane din primărie și de la firma de salubritate Rosal Grup.

Robert Negoiță a continuat un contract vechi cu firma de salubritate înființată de Silviu Prigoană. Mai exact, în perioada anilor 2000-2018, în Sectorul 3 s-au încheiat 54 acte adiţionale la un contract de salubrizare cu Rosal Grup prin care s-au prelungit sau mărit valoarea acestuia.  

„„În realizarea atribuţiilor de serviciu, suspectul Robert Sorin Negoiţă ar fi aprobat, întocmit şi semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 regularitatea operațiunii propuse spre votare. Sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a sectorului 3, suspectul ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul Local, a unui act care, în realitate, viza prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Primarul Sectorului 3 a semnat în mod nelegal acte adiționale

De asemenea, Robert Negoiță ar fi încheiat și semnat în 2014 un alt act adițional fără a-l supune aprobării Consiliului Local, „prin care s-au crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A”, au mai precizat procurorii.

Modul în care s-a prelungit contractul cu firma de salubrizare a atras atenția Curții de Conturi, iar încălcările constatate au fost validate de instanță în 2017. Primarul Sectorului 3 a făcut recurs față de această sentință, dar a renunțat ulterior.

Pentru a acoperi neregulile prelungirii contractului inițial, Primăria Sectorului 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de Consiliul Local. 

Procurorii anticorupție au mai precizat că ulterior s-ar fi întocmit un referat pe baza unei delegări nelegale făcute de primar și semnat de viceprimarul Elena Petrescu prin care s-au șters o parte dintre obligațiile de plată pe care firma de salubritate le avea la Primăria Sectorului 3.

„Acțiunea a fost validată de auditorul public extern, suspecta Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, deși aspectele nu remediau încălcările constatate de Curtea de Conturi”, se mai arată în comunicatul DNA.

Reamintim că prejudiciul calculat de procurori pentru Sectorul 3 este de 578 de milioane de lei, iar în dosar mai sunt vizați foști și actuali șefi de primărie.

Robert Negoiță a depus plângere penală împotriva subordonaților săi

Articolul precedentUn șofer a tăiat cu flexul bariera drumului care unește Sinaia de Cota 1.400
Articolul următorRomânii iubesc magazinele și târgurile de antichități
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.