Cîmpeanu: „Școlile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele”

Acces nediscriminatoriu, în școli, până la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a afirmat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă pe tema modului în care se va desfășura începerea anului școlar, că accesul nu va fi discriminatoriu până la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Totodată a ținut să precizeze și acei profesori care nu s-au vaccinat, nu se testează și nici nu au trecut prin boală să nu mai poată preda în regim online, în situația în care rata de infectare este de peste 6 la mie.

Este vorba de acces nediscriminatoriu, în școli,  până la pragul de 6 la mie. Peste 6 la mie, acei colegi care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, în aceste cazuri va fi posibilitatea de testare la fiecare 72 de ore. Dacă nici nu s-au vaccinat, nici nu doresc să fie testați – testarea fiind asigurată de DSP, o pot face și în privat, dar nu decontăm cheltuielile – în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi care au posibilitatea să se vaccineze și nu au făcut-o, nici nu au trecut prin boală, nici nu vor să se testeze la fiecare 72 de ore. Până la coborârea ratei până la 6 la mie să se odihnească puțin.

a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu este optimist cu privire la pragul de infectare

Totodată, ministrul Educației consideră că este greu de înțeles faptul că deși există posibilitatea de vaccinare mulți dintre profesori au ales să nu se imuneze, „evident în situații în care nu sunt constrângeri de natură medicală”.

Cât privește modul efectiv în care se va desfășura activitatea școlară, începând din 13 septembrie, ministru Cîmpeanu a precizat că toți partipanții la discuțiile din cadrul ședinței de lucru de vineri au fost de acord cu faptul că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele.

„Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în eviență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați”, a mai spus ministrul Educației.

Astfel, după depășirea pragului de 6 cazuri la mia de locuitori, lucrurile le se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar în cazul carantinei se va opri întreaga activitate în formatul fizic, la carantină. „Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, în situația depășirii acestui prag vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină, precum și clasele de școală cu elevi vacccinați.

Gabriela Firea nu vrea condiționarea accesului la educație în funcție de vaccinare

Articolul precedentMS: Marii arși vor beneficia de concediu medical și în perioada de recuperare
Articolul următorTurismul din Italia dă semne de revenire la normal