MS: Marii arși vor beneficia de concediu medical și în perioada de recuperare

Proiectul de act normativ va fi propus spre aprobare în ședința de Guvern de săptămâna viitoare

Ministerul Sănătății (MS) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

Aceste modificări aduse OUG 158/2005 prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Potrivit aceluiași comunicat, proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Cazul medicului Cătălin Denciu, punctul de pornire pentru modificarea OUG 158/2005

Necesitatea acestei modificări legislative a fost adusă în discuție după ce medicul Cătălin Denciu, rănit în timpul unui incendiu ce a avut loc anul trecut în luna noiembrie, la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, a anunțat prin intermediul soției sale că nu poate beneficia de concediu medical și pe toată perioada recuperării.

„Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a transmis pentru News.ro soţia medicului Cătălin Denciu.

Medicul-erou, Cătălin Denciu, premiat de șeful OMS

Articolul precedentGabriela Firea nu vrea condiționarea accesului la educație în funcție de vaccinare
Articolul următorCîmpeanu: „Școlile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele”