Gabriela Firea nu vrea condiționarea accesului la educație în funcție de vaccinare

De la începutul lunii august, copiii cu vârsta între 12 și 17 ani (inclusiv cei care împlinesc 18 ani) se pot vaccina împotriva Covid.

Senatorul PSD Gabriela Firea solicită Guvernului să renunțe la ideea „total greșită”, prin care să fie limitat accesul la ore, cu prezență fizică, a elevilor nevaccinați în cazul în care apar cazuri de infectare într-o clasă. Acest scenariu a fost anunțat, miercuri, de Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, într-o emisiune TV.

„O astfel de abordare, enunțată ca scenariu de guvernanți, este profund discriminatorie și încalcă dreptul fundamental la educație! Elevii cu vârsta de până la 12 ani nu au opțiunea vaccinării și este evident că scenariul propus de guvern, de școală în regim online, este complet inadecvat, în raport cu vârsta și creează segregare, respinsă în mod categoric și de Organizația Mondială a Sănătății”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Totodată, aceasta a ținut să reamintească celor doi miniștri, Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, necesitatea unui acord, cât mai rapid, pentru organizarea testării periodice a acestei categorii de elevi, care nu se încadrează în programul de vaccinare al copiilor.  

„Este extrem de grav că, până în acest moment, cu mai puțin de o lună până la începerea anului școlar, niciunul dintre scenariile enunțate separat de cei doi miniștri nu se referă la testarea elevilor, deși aceasta s-a dovedit o cale eficientă pentru menținerea școlilor deschise și pentru prevenirea focarelor de infecție”, a mai scris fostul edil al Capitalei.

Ce spune Sorin Cîmpeanu

Potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la începutul lunii august, școala va începe cu prezență fizică, dar se ia în calcul și varianta de rezervă, cursuri online, în funcție de evoluția epidemiologică din septembrie. Mai mult, acesta a precizat faptul că elevii care au contraindicaţii medicale sau care prezintă simptome vor sta în continuare acasă, „şcoala fiind obligată, în continuare, să le asigure accesul la procesul de învăţare în sistem online. Dar pentru toţi ceilalţi elevi, şcoală cu prezenţă fizică”.

Reamintim că de la începutul lunii august, copiii cu vârsta între 12 și 17 ani (inclusiv cei care împlinesc 18 ani) se pot  vaccina împotriva Covid. De asemenea, atât ministerul Sănătății, cât și cel al Educației au luat în considerare necesitatea testării elevilor cu vârsta sub 12 ani (aceștia nefiind „prinși” în niciun program de vaccinare), pentru a putea avea un an școlar fără probleme severe.

Cîmpeanu: „Școala va începe cu prezență fizică”

Articolul precedent„Litoralul pentru toți”, reduceri de până la 70% începând din 1 septembrie
Articolul următorMS: Marii arși vor beneficia de concediu medical și în perioada de recuperare