SRL-urile de apartament, contracte de 23 milioane euro pentru paza școlilor în sectorul 5

Daniel Florea - Foto Facebook
Daniel Florea - Foto Facebook

Criză, necriză, covid, necovid aparatul administrativ al lui Daniel Florea produce bani buni pentru clientela sa politică. Peste o sută de milioane de lei din bani publici au umflat conturile unor firme private angajate pentru paza și ordinea în școli, deși sectorul 5 dispune de propiul aparat la Poliției Locale, înființat și finanțat tocmai pentru aceste activități.

108 milioane lei, respectiv aproape 23 milioane de euro au plătit cetățenii din Sectorul 5 pentru paza școlilor. Este vorba despre paza pentru 55 de școli și licee și a 76 de parcuri și locuri de joacă din sector, timp de doi ani. Primăria Sectorului 5 a atribuit contractul unor companii de apartament iar atribuirea acestor contracte ridică multe semne de întrebare. Procedurile de atribuire au fost demarate pe 5 septembrie 2018 și au vizat asigurarea de servicii de pază pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat și pentru parcurile și locurile de joacă aflate în administrarea Primăriei Sectorului 5. Au fost depuse opt oferte, dintre care au fost admise trei, iar pe 20 august 2019 au fost desemnate două firme câștigătoare: Nicomar Scut Protect SRL și Magic Star Security SRL. Contractul a fost împărțit în două loturi.

Este cel mai mare contract-cadru pregătit de Primăria condusă de Florea, considerat omul lui Marian Vanghelie, fostul primar PSD al sectorului.

Primul lot, care privește paza școlilor, are o valoare estimată de 59.608.800 lei. Primăria dorea ca, prin acordul cadru, să fie asigurate minimum 34.960 de ore de pază și un maximum de 3.506.400 de ore pentru cele 55 de obiective. Al doilea lot, privind paza parcurilor și locurilor de joacă, are o valoare estimată de 48.283.128 de lei. Cantitatea maximă a acordului cadru este de 2.840.184 ore, iar cantitatea minimă de 34.960 ore, pentru cele 76 de obiective.

Cine sunt “băieții deștepți” de la S5

Contractele au fost adjudecate unor SRL- uri apărute peste noapte. Potrivit caietului de sarcini Nicomar Scut Protect SRL trebuia să prezinte o cifră medie a afacerilor de peste 14, respectiv peste 12 milioane de lei, între anii 2015-2017, pentru cele două loturi pentru care a fost desemnată câștigătoare. Marea surpriză este faptul că firma a fost înființată în octombrie 2017 și, de altfel, abia a depus la Ministerul Finanțelor Publice bilanțurile pe ultimii doi ani fiscali încheiați. În anul 2017, Nicomar Scut Protect SRL nu a înregistrat venituri, dar a avut cheltuieli de 3.402 lei, deci pe pierdere, iar numărul salariaților a fost zero. În 2018, firma a raportat venituri de doar 20 de lei, iar cheltuielile totale au fost 37.645 de lei și, din nou, a funcționat în pierdere.

Apare în schimb un angajat. Firma este reprezentată de Virgil Stoclosa. A doua firmă abonată la banii contribuabililor, Magic Star Security SRL a fost înființată în noiembrie 2010. În anul 2015 a avut o cifră de afaceri netă de 3.069.138 lei, un profit net de 413.876 lei, iar numărul mediu de salariați a fost de 115. Un an mai târziu a raportat o cifră de afaceri netă mai mare, de 5.472.961 lei și 184 de angajați. Profitul net a fost de 443.958 de lei. În anul 2017, cifra de afaceri netă a companiei a crescut din nou, până la suma de 6.811.640 lei. A raportat mai puțini angajați, 177, și un profit mai mic: 380.689 lei.  Firma este reprezentată de Elena-Magdalena Bivolaru.

Ce spune Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea pazei private pe domeniul public, mai ales că administrația locală deține structuri abilitate în acest scop.. Poliţia Comunitară şi, din 2010, Poliţia Locală au primit prin lege atribuţia pazei unităţilor de învăţământ şi a spaţiilor publice, dar, în lipsa resurselor financiare şi din cauza subdimensionării schemei de personal, autorităţile au început să apeleze la privați.

Cu toate acestea, Poliţia Locală a fost folosită cu succes pentru a reduce costurile totale cu paza, aşa cum arată un raport al Curţii de Conturi din 2018. În fine rămâne de văzut cum va fi tranșată problema dublei cheltuieli pe care primăria Sectorului 5 a făcut-o cu paza, respectiv asigurarea serviciului de poliție locală și angajarea unor firme private care fac fix același lucru. Nu este pentru prima dată când Curtea de conturi arată cu degetul spre primăriile de sector. Potrivit instituției, în perioada 2010-2016, primăriile din Capitală au cheltuit 1,3 miliarde de lei pentru servicii de pază. Un raport al Curţii de Conturi, publicat în primăvară, a demonstrat modul haotic în care s-au încheiat aceste contracte.

Au fost descoperite diferenţe uriaşe ale costurilor cu un post de pază de la un sector la altul, ceea ce ridica semne de întrebare: unele autorităţi fie plăteau cu mult sub preţul pieţei, altele fie plăteau exagerat de mult. Acelaşi raport arată că nici un sector nu a realizat vreo analiză a valorilor bunurilor distruse sau furate, aşa că nu se ştie dacă serviciile de pază erau sau nu eficiente. Curtea de Conturi atrage atenţia şi asupra faptului că paza domeniului public, precum parcurile şi spaţiile de joacă, ar putea fi efectuată doar de Poliţie sau de Jandarmerie, care are atribuţii legale în acest sens.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPrimarul Sectorului 1 asigură că Bacalaureatul se va desfășura în maximă siguranță: „O ultimă repetiție generală, înainte de începerea noului an școlar”
Articolul următorOrban e nevinovat: nu știe nimic despre racolările primarilor PSD