Primarul Daniel Florea a nenorocit bugetul Primăriei: tun de peste un miliard de lei

Daniel Florea - Foto Facebook
Daniel Florea - Foto Facebook

Fiul risipitor” al PSD-ului și-a pregătit un ditamai tunul înainte de alegeri. Fie că va câștiga sau nu, firmele sale de casă au ocazia să-și umple buzunarele cu un miliard de lei. Afacerea cu anveloparea-fantomă a blocurilor din sector este de departe cea mai mare „mânărie” a încă actualului primar.

În loc să-și ajute cetățenii în pandemie Covid-19, primarul Daniel Florea se relaxează pe litoralul românesc, unde printre paharele de bere mai aranjează câte o afacere dubioasă pe banul public. Anveloparea blocurilor, pe care bucureștenii din Sectorul 5 o așteaptă să să se materializeze de patru ani, nu a fost finalizată, însă milioanele de euro au zburat în buzunarele cui trebuie. Primăria Sectorului 5 a scos la licitație un acord-cadru cu valoarea maximă de 1,1 miliarde de lei la începutul acestui an pentru anveloparea și izolarea termică a 350 de blocuri din sector, potrivit unui anunț publicat pe portalul licitațiilor publice. Este cel mai mare contract-cadru pregătit de Primăria condusă de Florea, considerat omul lui Marian Vanghelie, fostul primar PSD al sectorului. Potrivit caietului de sarcini, acordul-cadru va fi împărțit în trei loturi, iar durata acordului va fi de 4 ani de la semnare. Media cifrei de afaceri globale a firmelor care vor să participe la licitație trebuie să fie de cel puțin 83 de milioane de lei, potrivit documentației.

Unde s-au dus banii

Inițial, de reabilitarea termică a imobilelor s-a ocupat Star Pro Center INTL, firma de casă a Primăriei Sectorului 5 Compania era deținută de Nicoleta Elena Diaconescu (88%) și de două persoane trecute de 60 de ani, care par părinții acesteia, fiecare cu câte 6%. Nicoleta Diaconescu are un istoric bogat în relația cu Primăria Sectorului 5. Și nu doar prin firma curentă, Star Pro Center INTL, care a câștigat, începând din 2017, 17 contracte cu entități din sectorul condus de Daniel Florea. Star Pro Center în București, figura la aceeași sediu social din satul Singureni, județul Giurgiu, Marcus Serv Pro.

Marcus Serv Pro a câștigat contracte cu instituții publice din Sectorul 5 în anii 2016 și 2017. 14 cumpărări directe a avut Star Pro Center INTL cu entități din sectorul 5 în decembrie 2018, pe lângă cele trei contracte de reabilitări blocuri: de la reparat sisteme de iluminat la montat brad de Crăciun. În fine după ce a căpușat bine de tot Sectorul 5 Star Pro Center INTL intră într-o binemeritată isolvență iar contractele de reabilitare termică sunt concesionate către firma Rotary, condusă de Mihai Rotaru, un partener de sejururi obișnuit al actualului primar din Sectorul 5.

Negocierea directă a fost realizată cu dezvoltatorul imobiliar SC Rotary Construcţii, procesul-verbal de negociere finală consfinţind un preţ de 685 euro/m.p, în total mai mult de 3 milioane de euro.

Un bonus pentru prietenul Rotaru

Inițial, Rotary a preluat contractul star Pro Center, cu o valoare totală de 23.160.250,70 lei.

Pe data de 26 februarie 2020, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, lansează o nouă licitație pentru încheierea unui acord-cadru în valoare de 1,17 miliarde lei pentru reabilitarea termică a 350 de blocuri, deși prin Contractul de cesiune R27829/04.10.2019, firma lui Mihai Rotaru, Rotary Construcții SRL-terț susținător, devenit ulterior Antreprenor general, a preluat deja lucrările rămase neexecutate, împreună cu toate drepturile și obligațiile. Acordului contractual din 1.11.2018. Primăria Sectorului 5 anunța în același contract cadru că urma să atribuie și două acorduri-cadru estimate la aproximativ 1,8 miliarde lei pentru amenajarea spațiilor verzi și a spațiilor publice din sector.

În urma unei licitații dubioase, câștigătoare a fost desemnată o firmă turcească, Inșaat Sanayi Lojistik Ve Diș Ticaret Anonim Șirketi cu sediul în Moscova, printr-un acord-cadru în valoare de 888.950.808 milioane lei fără TVA pe 4 ani, scos la licitație de Primăria Sectorului 5 pentru servicii de întreținere, amenajare și modernizarea spațiilor aparținând domeniului public și privat de pe raza administrativă. La licitație a participat această singură firmă, care a fost și câștigătorul acestui contract ce a fost atribuit pe 24 aprilie 2020, acest lucru stârnind revolta angajaților primăriei de la spații verzi, care au desfășurat un protest spontan în stradă. Degeaba însă pentru că afacerea a mers mai departe.

Mai vrea un mandat. Mai are de rezolvat

Daniel Florea, începuturi

Primarul în funcție al Sectorului 5, Daniel Florea, și-a depus candidatura pentru un nou mandat, alături de echipa sa de consilieri. Acesta dorește încă un mandat pentru a putea să finalizeze proiectele începute în actualul mandat. “În urmă cu 4 ani am preluat o primărie total nefuncțională, fără viziune, fără strategie de dezvoltare locală și fără proiecte importante. Am parcurs un drum extrem de lung și astăzi avem demarate toate proiectele importante pentru Sectorul 5: reabilitarea blocurilor, reabilitarea străzilor, reabilitarea parcurilor și spațiilor verzi, reconstrucția școlilor și salubritatea. Nu sunt toate finalizate, dar sunt toate începute și vom continua pe același drum”, a menționat Daniel Florea. Despre tunurile date bugetului primăriei pesedistul nu spune însă nimic. Curtea de construi și DNA au început deja să-și aplece atenția asupra facerilor dubioase din ultimii patru ani de la Sectorul 5 și sigur vor avea mult de lucru.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDan Bucura o provoacă pe Clotilde Armand la o dezbatere televizată
Articolul următorSituație aberantă în comuna Gruiu, Ilfov: primar vizat de ANI, validat de PNL