Ungaria iese din contractul UE pentru vaccinul Pfzier

„Există şi vaccinuri estice la îndemână”, iar Ungaria le administrează deja, deși nu au încă aprobarea EMA

Ungaria este singurul stat din Uniunea Europeană care a luat decizia de a nu fi parte din contractul UE pentru achiziționarea unei noi tranșe de doze Pfizer, a afirmat un purtător de cuvânt de la Bruxelles, citat de Reuters.

„Ungaria s-a retras din acordul cu Pfizer”, a anunțat purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters. În acelaşi timp, la Budapesta, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că Ungaria nu va participa la faza următoare a achiziţiei de vaccinuri, organizată de Uniunea Europeană. 

De altfel, Ungaria a comandat deja mai mult de 10 milioane de vaccinuri occidentale, ce urmează a-i fi livrate până la finele lui 2022, a declarat Gergely Gulyas într-un briefing de presă, potrivit MTI.

Acesta a precizat că vaccinurile pe are le are Ungaria vor fi suficiente, chiar și în cazul în care va fi nevoie de administrarea unei a treia doze, așa cum au anunțat reprezentanții Pfizer.  Mai mult, Gulyas a menționat că „în plus, există şi vaccinuri estice la îndemână”. Acest lucru întărește direcția spre care merge Ungaria, știut fiind faptul că este una dintre țările din UE care administrează deja vaccinul rusesc de la Sputnik V, chiar dacă nu este încă autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit lui Gulyas, până la acest moment au fost vaccinați 5 milioane de cetăţeni, însă se așteaptă ca numărul acestora să scadă considerabil, „chiar mai mult decât după pragul de 4 milioane”.

Încă 1,8 miliarde de doze Pfizer contractate de UE

Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu producătorul Pfizer BioNTech. Prin intermediul acestui contract  se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023. El va permite achiziționarea a 900 de milioane de doze de vaccin actual și de vaccin adaptat la variante, cu opțiunea de a achiziționa alte 900 de milioane de doze.

„Trebuie să fim cu un pas înaintea virusului. Aceasta înseamnă să avem acces la vaccinuri adaptate pentru a ne proteja împotriva amenințării pe care o reprezintă variantele, pentru a potența vaccinurile cu scopul de a prelungi imunitatea, precum și pentru a ne proteja populația tânără. Ne concentrăm în mod prioritar asupra tehnologiilor care și-au dovedit valoarea, cum ar fi vaccinurile pe bază de mARN, dar ne menținem opțiunile deschise”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

La nivel european sunt autorizate vaccinuri de la Pfizer BioNTech (rapel la 21 de zile), Moderna (rapel la 28 de zile), AstraZeneca (a doua doză se administrează la 56 de zile), respectiv Johnson&Johnson, cu administrare în doză unică.

Merkel vrea vaccinul Sputnik V pentru Germania

Articolul precedent„Regula condominiului”. Apă-Canal Ilfov le anulează contractele individuale proprietarilor de pe strada Zefirului din Domnești, condamnându-i la „viața la bloc”
Articolul următor80 de milioane de euro pentru secțiile ATI nou născuți, prin PNRR