Sursa foto: Antena3

Nagy Bege Zoltan, vicepreședinte ANRE, a declarat pentru Digi24 că reintroducerea prețurilor reglementate reprezintă un subiect „în continuare fierbinte”, motiv pentru care e nevoie de o discuție „serioasă cu oameni care înțeleg acest domeniu și ce implicații ar avea o asemenea decizie.”

Totodată, vicepreședintele ANRE a precizat că această criză energetică a adus beneficii pentru producători, câștigând mai mulți bani. Mai mult, Zoltan a reamintit că piața din România s-a liberalizat în 2007.

„Foarte multe probleme din piață se pun pe seama liberalizării. Cea ce s-a întâmplat în 2020 și 2021 nu a fost liberalizare, a fost renunțarea la prețuri reglementate. Piața s-a liberalizat în 2007, adică de 15 ani. Toți consumatorii din România, din 2007 aveau dreptul să semneze un contract concurențial”, a precizat vicepreședintele ANRE, relatează sursa citată.

Nagy Bege Zoltan: „E posibil să avem mai mult de 1 milion de facturi greșite”

De asemenea, Zoltan a mai declarat că majoritatea furnizorilor au început să aplice fără probleme prevederile legii, precizând că până în prezent au fost aplicate amenzi în valoare de 800.000 de lei.

„Greșeli în facturare au fost, sunt și vor fi. Important, un client trebuie să știe ce are de făcut și cum să identifice problema. Eu, în ultima perioadă, facturi umflate nu am văzut datorită neaplicării legii, am văzut din cauza estimărilor greșite”, a mai precizat Zoltan.

Mai mult, acesta a amintit că orice client care are o factură anormal de mare, trebuie să solicite lămuriri de la furnizor, iar în termen de 15 zile lucrătoare, acesta trebuie să îi răspundă.

„Anul trecut am aplicat multe amenzi pentru nerespectarea acestui termen. Și mai nou, furnizorii sunt obligați dacă nu respectă acest termen de 15 zile să dea o compensare de 30 de lei. Cât e în lucru această solicitare, furnziorul nu are dreptul să deconecteze clientul. Dacă sesizarea durează 3 luni, nu are voie să debranșeze”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Cu toate acestea, Nagy Zoltan e de părere că lupta împotriva schimbărilor climatice are un preț, menționând că depinde de fiecare Guvern ce măsuri aplică pentru contracararea acestora.

„Mă tem că niciodată nu vom mai avea prețuri atât de mici cât le-am avut în urmă cu doi ani. Lupta împotriva schimbărilor climatice are un preț. Și dacă vrem să mergem pe acest drum european fiecare trebuie să ne asumăm să plătim acest preț”, a conchis vicepreședintele ANRE.

CCR a amânat dezbaterea sesizării privind numirea lui Stănescu la ANRE

Articolul precedentMaia Sandu, o primă soluție pentru criza energetică din Republica Moldova: „Guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte”
Articolul următorAUR a strâns peste 700.000 de semnături pentru suspendarea președintelui Iohannis
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.