Sursa: Captură Video

Problema majorării prețurilor la gazele naturale nu afectează doar România, ci este stringentă și peste Prut, în Republica Moldova, unde președintele Maia Sandu a explicat situația, arătând și care sunt măsurile care pot fi luate.

Din ce a arătat aceasta, ar fi vorba mai mult despre soluții care pot fi implementate pe termen lung, în prezentul apropiat Guvernul Republicii Moldova luând în considerare să acorde compensații. Însă, potrivit președintelui Maia Sandu, aceste compensații se vor acorda doar în anumite situații, date fiind posibilitățile financiare reduse.

Maia Sandu a atras atenția că această criză energetică a venit într-o perioadă destul de grea, după doi ani de pandemie și criză sanitară, aceasta însemnând că nu există suficiente resurse financiare pentru a acoperi toate majorările. Și, în acest context, Maia Sandu a făcut apel la unitate, punctând că „istoria neamului nostru ne arată că am reușit, atunci când am rămas uniți în fața greutăților”.

Creșterea prețurilor la gaze și, în consecință, la alte surse de energie este o povară grea pentru mulți consumatori casnici, pentru economie și pentru stat. Moldova nu produce surse energetice tradiționale, iar guvernele care au fost la conducerea țării până acum nu au investit la timp în energia regenerabilă. De aceea, suntem total dependenți de prețurile de pe piața din regiune – iar situația de pe piață azi nu este una normală. Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași.

Noi nu putem renunța la actualul import de energie și nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. În aceste condiții, guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte. Totuși, guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină.

Este greu? Da! Trebuie să ne lăsăm învinși? Nu! Trebuie să ne lăsăm manipulați și divizați? Nu! Tare mulți sfătuitori în ale energeticii și ale negocierilor avem zilele astea. Unii ne povestesc că autoritățile trebuiau să obțină un preț mai mic la gaze, însă uită să analizeze prețurile în alte țări din regiune sau speculează cu cifre eronate. Alții sugerează, fără rușine, că prețul la energie ar trebui să fie mai important decât suveranitatea țării.

O altă manipulare este că apelul de a consuma mai rațional energia înseamnă să ținem copiii în frig – nu e adevărat, nu asta este apelul. Încercările de manipulare nu ne ajută. Să nu ne lăsăm amăgiți de populiști sau de corupții care plâng după putere. Nu sunt bogate țările ce fac risipă, ci țările care cheltuie rațional.

Nu putem face minuni peste noapte, dar putem munci cu responsabilitate, fiecare la locul său și, asemenea unei familii, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent în care parte a țării trăim, putem depăși aceste vremuri complicate împreună. Să fim o comunitate unită, cu grijă față de cei nevoiași, față de copii și oamenii în vârstă, cu grijă unii față de alții”, a fost o parte din discursul președintelui Republicii Moldova.

Articolul precedentCu campionii la analize: „Am observat la sportivii care consumă substanțe interzise că sunt nervoși, agresivi, cu vocea îngroșată”. Dopajul în sportul din România a fost neconform Codului Mondial
Articolul următorNagy Bege Zoltan, vicepreședinte ANRE: „Lupta împotriva schimbărilor climatice are un preț”