Alexandru Stănescu

Curtea Constituțională (CCR) a decis să amâne dezbaterea sesizării făcute de USR în privința numirii lui Alexandru Stănescu în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit unui comunicat la CCR, „cu privire la sesizarea referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului nr.49/2021 privind numirea unui membru în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România, Curtea Constituțională a amânat dezbaterile pentru data de 23 februarie 2022”.

Reamintim că, deși nu are experiență în domeniul specific ANRE-ului, Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a fost numit pe 14 decembrie. Și, după cum a spus liderul social democraților, experiența politică a fost cea care a contat în cazul acestei propuneri. „Este un fost parlamentar, mi se pare două mandate, a fost preşedinte şi de comisie. A contat foarte mult că este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele de parlamentare”, preciza la acel moment Ciolacu.

Imediat după numire, USR a făcut sesizare la CCR. Iar în plină criză energetică, cu milioane de facturi eronate, cu costuri de milioane de lei (noi), și consumuri casnice cât pentru un combinat siderurgic, magistrații Curții Constituționale pare că nu consideră „problema” lui Stănescu ca fiind una importantă.

„Practic, Comitetul de Reglementare al ANRE, prin deciziile pe care le ia, are un impact direct în facturile pe care oamenii le plătesc la energie şi gaze naturale şi chiar şi la energia termică”, afirma Cristina Prună, în plenul Parlamentului în ziua numirii lui Stănescu.

Mai mult, Dumitru Chiriță, pe care în 2017 l-a pus „PSD șef la ANRE”, este plecat în concediu, în cea mai agitată perioadă energetică. „Când vă uitați acum la factură gândiți-vă că tocmai plătiți o taxă pentru proasta guvernare, pentru că am lăsat această adunătură de oameni care au fugit de școală pentru că au vrut. Acum ar fi simplu să vă enervez cu informația că salariul lui Chiriță la ANRE este de 12.000 de euro pe lună. Evident că diferența între CV și câștig enervează. Dar nu salariul de acolo e buba sistemică – eu mă simt liniștit să știu că cel care reglementează o industrie de miliarde câștigă decent, reglementatorii ăștia chiar au nevoie să țină oameni buni, altfel statul și consumatorii vor pierde mereu pentru că cei deștepți lucrează doar la reglementați. Dar nu mă simt liniștit că acolo este cineva atât de nepotrivit.

Și pe lângă toate astea, cel mai aiurea este că omul respectiv este acum, fix acum, este în concediu în Republica Dominicană. Pe bune”, a scris Cristian Ghinea (USR), fostul ministrul al Fondurilor Europene.

Cristian Ghinea: „Pesedistul șef peste facturile la energie a dispărut. Ar fi fost zărit la plajă în… Republica Dominicană!”

Articolul precedentMinistrul de Externe: “Prezența militară a NATO în România este rezultatul eforturilor preşedintelui”
Articolul următorO pensionară a primit o factură la gaze de aproape 7 milioane de euro