Cristian Ghinea (captură video)

Cristian Ghinea, cel care a condus Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până ca USR să se rupă definitiv de PNL, aruncă în spațiul public o informație potrivit căreia șeful „peste facturile la energie”, Dumitru Chiriţă – aka preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a plecat în concediu în plin scandal legat de domeniul pe care îl conduce.

Și nu ar fi vorba despre un concediu de boală, subliniază Ghinea, ci despre unul în care șeful ANRE îmbină mai mult plăcutul cu relaxarea, pe plajă, în Republica Dominicană!

Șșșt… nu deranjați! Pesedistul șef peste facturile la energie a dispărut. Cică ar fi la plajă. Pe bune!
Se caută un domn Chiriță. Dumitru Chiriță. Cel mai important om din criza energiei – de care e posibil să nu fi auzit niciodată.

Domnul Chiriță conduce Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). El e de negăsit. Presa zice că ar fi fost zărit la plajă în… Republica Dominicană”, scrie Ghinea pe Facebook.

Și, în acest context, fostul ministru USR îndeamnă totuși la calm, arătând că problema nu e concediul domnului Chiriță, ci chiar faptul că acesta a fost pus șef peste o instituție atât de importantă, fără minime competențe sau interes pentru a reglementea, cu adevărat, domeniul energiei.

Pe omul nostru îl prinde revoluția electrician. Se face sindicalist, ajunge vicepreședinte BNS. Întră în PSD și ajunge direct deputat. Ratează apoi alt mandat, dar e ok. Partidul îl pune vice-președinte la Casa de Asigurări de Sănătate, adică are grijă de banii dumnevoastră de Sănătate.

Face la bătrânețe o facultate privată – ca și Ciolacu și Budăi. Drept, evident. Acum, eu zic că există o tradiție onorabilă de muncitori care au ajuns oameni de stat. (…) nu sunt adept al clișeelor. Politicienii cu greutate își fac singuri destinul.

(…) Revenind la Chiriță al nostru. În 2017 îl pune PSD șef la ANRE. Instituția aia care reglementează prețurile la energie – avem o galerie de instituții de acest gen pentru că acesta e standardul european: ANRE, Consiliul Concurenței, ANCOM, ASF. Ideea este că să lăsăm niște oameni pricepuți, experți, să reglementeze niște piețe. Să luăm butonul de la politicieni.

Punctul slab? Evident, pot fi numite loaze politice. Acum, nu știu dacă dvs l-ați angaja pe Chiriță, dar PSD îl consideră capabil să fie de câteva ori deputat și când nu e deputat îl bagă șef pe banii Sănătății și șef pe banii din energie. Cum să ne așteptăm să avem reglementări bune în energie?

(…) Am lăsat în România să se ocupe unii cum e Chiriță. Când vă uitați acum la factură gândiți-vă că tocmai plătiți o taxă pentru proasta guvernare, pentru că am lăsat această adunătură de oameni care au fugit de școală pentru că au vrut.

Acum ar fi simplu să vă enervez cu informația că salariul lui Chiriță la ANRE este de 12.000 de euro pe lună. Evident că diferența între CV și câștig enervează. Dar nu salariul de acolo e buba sistemică – eu mă simt liniștit să știu că cel care reglementează o industrie de miliarde câștigă decent, reglementatorii ăștia chiar au nevoie să țină oameni buni, altfel statul și consumatorii vor pierde mereu pentru că cei deștepți lucrează doar la reglementați. Dar nu mă simt liniștit că acolo este cineva atât de nepotrivit.

Și pe lângă toate astea, cel mai aiurea este că omul respectiv este acum, fix acum, este în concediu în Republica Dominicană.
Pe bune
”, încheie Ghinea cu informațiile legate de CV-ul lui Chiriță.

Însă, pe lângă aceasta, Ghinea mai punctează asupra unui aspect: atunci când social democrații se arată nemulțumiți de modul în care ANRE ține în frâu situația, nu ar trebui să uite că instituția este condusă de propriul lor om. Ce se întâmplă în realitate? Se găsesc vinovați „de serviciu”.

Mă uitam mirat cum PSD se ia de guler în ședința de coaliție cu ANRE (ședința aia amânată pentru că Ciolacu era și el în concediu – să nu deranjăm pe domnii pesediști de la concedii).

Dar cu cine de la ANRE? Zic: să vezi cum își ia Ciolacu la palme colegul de partid. Da de unde? Era un vicepreședinte ANRE numit de UDMR. Vârfurile PSD și PNL s-au răstit la udmr-ist, Chiriță de negăsit.

Apoi urmează întâlnirea premierului Ciucă cu firmele din energie. Iar ANRE are nume unguresc. Domle, dar unde e Chiriță? A dispărut.

Vă dați seama? Tipul ăsta ia salariul baban de câțiva ani și fix în momentul culminant, atunci când dacă ar fi film s-ar băga muzică de suspans, atunci când toată țara vrea explicații, el adoptă cea mai cool formă de a își pune piciorul în ghips: concediu la plajă în Republica Dominicană.

Ăsta e deja acel detaliu care face ca omul să fie ticălos. Puteam să accept că poate e un electrician genial care a avut greutăți în viață. Și acum ne va dovedi el. Dar el dispare. La plajă!

Și nu, pe bune că nu Chiriță e personajul principal. Personajul principal este PSD și capacitatea acestui partid de a căpușa orice.
Gândiți-vă la asta când vine factura
”, este îndemnul lui Ghinea, care nu uită să încheie în forță: dacă șeful ANRE ar fi rămas un simplu electrician, „ar fi fugit când se arde siguranța”.

Articolul precedentCristian Diaconescu: „Aceasta nu e guvernare, e un tip de spoială”
Articolul următorNicușor Dan acuză implicarea unui consilier general în greva de la STB