Până la acest moment, despre Rudel Obreja, fostul președinte al Federației de Box, nu se știa că are cancer. La aproape trei luni de la condamnarea definitivă cu executare pentru fapte de corupție în dosarul numit generic „Gala Bute”, Obreja susține că are cancer în ultima fază(metastază) și cere să-i fie întreruptă executarea pedepsei, pentru a putea face tratament medical. A anunțat totul pe Facebook, cu sprijinul cunoscuților, întrucât nu are dreptul să dețină un telefon mobil.
Mesajul său face referire la suferințele fizice pe care le-ar avea și cere Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici, să se constituie în timp util pentru întocmirea și prezentarea Raportului de Expertiză Medico-Legal la Tribunalul Ilfov, astfel încât instanța de judecată să se pronunțe cu privire la întreruperea executării pedepsei, chiar mâine, 20 iulie.
„Cer să mi se recunoască DREPTUL conferit de Lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! VREAU SĂ TRĂIESC!”, a transmis Rudel Obreja, pe Facebook.
Rudel Obreja se plânge că este păzit de gardieni în spital. A primit condamnare definitivă pentru fapte de corupție
Fostul șef al Federației Române de Box face referire la drepturile pe care le are în calitate de deținut, nu și la obligațiile acestuia, stabilite în Codul Penal. Spre exemplu, în apelul de pe Facebook, el se vaită că este „păzit” de gardieni non-stop, deși se află în spital, la acest moment. Mai exact, omite că legea este formată din drepturi și obligații. Este obligația lui să respecte procedurile unui deținut, inclusiv acelea de a înțelege că paza este obligatorie atât în celulă, cât și în spitale. Sunt foarte mulți români, inclusiv deținuți care se tratează de cancer în spitalele din România, fără a mai invoca proceduri medicale în străinătate.
Deținutul Rudel Obreja vrea să plece în străinătate. El susține că e grav bolnav
„Stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte; – sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp , zi și noapte – nu am telefon, doar 5 vizite PE LUNĂ ale soției, deci nu am capacitatea de mișcare pentru a începe tratament sau operație chirurgicală”, se lamentează Obreja, lucru vizibil din topica mesajului, folosind adverbul „doar”.
„După cum vedeți, apelez la Respectarea Legii, în această Țară”, își încheie Rudel Obreja mesajul pe Facebook, în același ton de victimă.
De ce a apărut acest mesaj? Surse din penitenciare susțin că unii condamnați din dosare „grele” utilizează des „văicăreala”
Mesajul fostului șef al Federației de Box a apărut public cu câteva zile înaintea ca instanța să se propununțe cu privire la cererea de întrerupere a executării pedepsei. Potrivit legilor în vigoare, o comisie din cadrul INML ar trebui să avizeze actele medicale emise de medicii curanți, care au pus diagnosticul crunt: cancer. Cu alte cuvinte, se urmează o procedură legală, iar instanța este singura în măsură să decidă dacă Obreja poate înterupe executarea pedepsei din motive medicale.
Surse autorizate din cadrul penitenciarelor din România ne-au menționat, că unii condamnați din dosare „grele” folosesc des la asemenea tehnici, de a sensibiliza opinia publică, în ideea de a pune presiune pe judecători, să se victimizeze, să se plângă de condițiile din închisoare. Nu putem spune cu precizie că aceasta este și tehnica lui Obreja, ce puțin până la acest moment, însă, nu înțelegem de ce se plânge că nu are dreptul la un telefon mobil, câtă vreme nici angajații din penitenciare nu îl pot folosi în timpul programului.
Colega” sa de „suferință”, Elena Udrea, se vaită că a slăbit zece kilograme de când a aflat că va rămâne în penitenciarele din România
Elena Udrea, fosta consilieră a lui Băsescu, a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare tot în dosarul „Gala Bute”. Este acuzată de fapte de corupție, la fel ca Rudel Obreja. De altfel, înainte ca fostul șef al Federației Române de Box să transmită pe Facebook că are cancer, Udrea a avut grijă să spună public, prin intermediul avocaților, că refuză să mănânce și că ar fi slăbit deja zece kilograme.
Diferența majoră dintre Obreja și Udrea este că(…) primul nu a fugit din țară când a aflat decizia instanței, pe când „blonda” din cabinetul lui Băsescu-așa cum o numește mass-media, a fugit în Bulgaria pentru a se sustrage de la executarea pedepsei. Astfel, statul român a cheltuit bani și cu procedura de căutare și de aducere în țară.
Udrea atacă constant Poliția Penitenciară: „Elena Udrea are condiții mai bune în penitenciar decât cele ale bolnavilor din spitalele de stat”
Surse din cadrul Poliției Penitenciare ne-au dezvăluit, însă, că Elena Udrea nu a slăbit zece kilograme. Are parte de hrană, asistență medicală la fel ca toți deținuții. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a reacționat imediat după ce Udrea s-a plâns de condițiile din închisorile din România, pentru a-și justifica „fuga” în Bulgaria.
„Federația reacționează la atacurile sistematice ale Elenei Udrea la imaginea poliției penitenciare, cu scopul de a scăpa de închisoare, după ce a contribuit, timp de zece ani, la sărăcirea unor generații de români, printre care se află și familiile polițiștilor de penitenciare.
Elena Udrea beneficiază în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copiii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, a transmis Cosmin Dorobanțu, președintele FSNAP.