Aurelian Păduraru

La mai puțin de un an de la numirea în funcție, Aurelian Păduraru a demisionat din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, fără să ofere detalii despre motivele demisiei.

A spus ceva despre „motive personale”, care l-au determinat să facă pasul înapoi dintr-un domeniu la care nu se pricepe deloc: „Da, mi-am depus demisia ieri, 18 mai 2023. Am depus-o la Secretariarul General al Guvernului din motive personale. Începând cu data de 26 mai 2023 nu voi mai ocupa această funcţie”.

De fapt, despre demisia sa de la șefia Gărzii Naționale de Mediu se vorbea de 3-4 zile, dar vineri a venit totuși confirmarea, ca o „veste bună” adusă militanților pentru protecția mediului, „vestea rea” fiind că în locul său va fi numit tot pe baza carnetului de partid un alt comisar general, poate la fel de nepriceput. 

Aurelian Păduraru

„Sunt numit politic. Până la numire nu am avut o legătură cu structurile de mediu”

În februarie, șeful Gărzii Naționale de Mediu a avut un moment de sinceritate, în calitatea de invitat la Comisia de Muncă a Senatului recunoscând că nu are nicio pregătire în domeniu și nici nu a avut vreo legătură cu problemele de mediu, dar a dat asigurări că întrunește „toate condițiile” pentru o numire politică, el fiind din 2020 membru al PNL Galați. Ca și cum orice membru al PNL Galați poate fi șef al unei instituții publice, după ce plătește cotizația vreo doi ani.

„Sunt numit politic, îndeplinesc toate celelalte condiții pentru a fi numit politic. Până la numire nu am avut o legătură cu structurile de mediu” , afirma Păduraru.

Citește și Finul deputatului PNL George Stângă pus director la Agenția de Mediu Galați în pofida legăturilor sale cu „Mafia Balastierelor”

Garda de Mediu condusă de Păduraru a descins la Sintești, dar la hoții de curent, nu la „topitoriile” de deșeuri

Sub comanda lui Păduraru, Garda de Mediu a descins la Sintești în căutarea hoților de curent

Perioada în care Aurelian Păduraru a condus Garda Națională de Mediu a fost una de acalmie în funcționarea instituției. Nici nu am putea găsi un termen de comparație cu perioada martie – octombrie 2021, când comisar general al Gărzii Naționale de Mediu a fost Octavian Berceanu și n-am face o comparație nici cu perioada în care la șefia Gărzii Naționale s-a aflat Mărioara Gătej, colegă cu Păduraru la PNL Galați. Mai ales în mandatul în care i-a succedat la Garda Națională lui Octavian Berceanu, chiar și Mărioara Gătej a mai organizat câteva controale la Sintești, în încercarea de a stopa poluarea prin incendierea cablurilor.

Este de notorietate că o sursă importantă a poluării din București provine din Sintești, unde în ultimii ani au apărut rețele infracționale care topesc deșeurile prin incendieri. Afacerea ilegală este susținută și de firme care preferă să încheie contracte cu rețelele infracționale din Sintești decât să suporte costurile triple ale reciclării. La Sintești sunt peste 120 de firme de tratare a deșeurilor la o populație de sub 3.000 de locuitori.

Sinteștiul trebuia să fie o prioritate pentru șeful Gărzii Naționale de Mediu Aurelian Păduraru. Ce a făcut Garda Națională de Mediu?

Reamintim o știre de pe 13 ianuarie 2023 al cărui titlu era „Garda de Mediu, pe urmele hoţilor de curent electric. Zeci de polițiști au descins în Ilfov, după ce mai mulți oameni s-ar fi branșat ilegat la rețea”!

În textul știrii se relata faptul că „Garda de Mediu a plecat din nou pe urmele hoţilor de curent electric” și că „pe străzile din localitate se fac verificări, pentru a îi putea depista pe cei care s-au branșaj ilegal la rețeaua de furnizare a enegiei electrice”. Controlul mai viza și „verificări și la societățile comerciale din localitate pentru a vedea dacă se face evaziune fiscală”. 

Păi asta trebuia să verifice Garda de Mediu la Sintești, furturile de curent și evaziunea fiscală?

Garda Națională a fost inertă și în cazul poluării din sudul Bucureștiului cu hidrogen sulfurat emanat de la Groapa Vidra

Tot în perioada în care Garda Națională de Mediu a fost condusă de Aurelian Păduraru s-a acutizat și cel mai grav caz de poluare din jurul Capitalei. Locuitorii din Popești Leordeni, Berceni și Vidra au adresat Gărzii de Mediu Ilfov sute de sesizări, reclamând mirosurile insuportabile, de hidrogen sulfurat, numit și „gaz de canalizare” care domină zona, acestea provenind de la Depozitul de deșeuri de la Vidra. Deși are ca atribuții „controlarea activităților cu impact asupa mediului” și sancționarea poluatorilor, Garda de Mediu Ilfov și-a declinat orice responsabilitate.

Garda Națională de Mediu, care ar fi trebuit să intervină și în acest caz, a rămas inertă, lăsând rezolvarea situației pe seama comisarului șef de Garda de Mediu Ilfov, Florin Grigore, care a solicitat câteva măsurători ale Agenției de Protecția Mediului București și pe baza acelor rezultate a forțat concluzia că nu sunt reale sesizările locuitorilor din Popești Leordeni, Berceni și Vidra.

Păduraru se întoarce de unde a plecat, la șefia Organizației Pensionarilor din PNL Galați și la pensia specială

În explicațiile despre demisia sa de la șefia Gărzii Naționale de Mediu, Aurelian Păduraru a mai spus câte ceva despre faptul că se dedică activității sale politice, urmând să se ocupe de campania electorală a PNL Galați în județ. Va avea o zonă cu 10 comune și un oraș, asta însemnând zona săracă a județului Galați, satele din Lunca Prutului și orașul Târgu Bujor.

O altă parte din timp o va dedica și Organizației Pensionarilor din PNL Galați, numită recent cu delicatețe „Organizaţia Seniorilor Liberali”  din Galaţi, al cărei preşedinte este din octombrie 2022.

Este ciudat că cei 102 de pensionari care au participat la ședință l-au ales președinte pe Aurelian Păduraru, care în octombrie avea 53 de ani. Mai avea încă 12 ani până să facă vârsta de 65 de ani, la care să se poată pensiona.

Însă Aurelian Păduraru este un „pensionar special”. El are 53 de ani și este pensionar MAI, adică s-a pensionat în 2018, adică la vârsta de 49 de ani.

Potrivit declarației de avere din martie 2021, când devenea secretar de stat la MAI, tot cu susținerea liderului PNL Galați, în 2020 Aurelian Păduraru a încasat de la Casa de Pensii a MAI suma de 79.200 lei, adică o pensie lunară de 6.600 lei.

Cine vine la conducerea Gărzii Naționale de Mediu? Numirea o va face tot liderul PNL Galați, George Stângă?

George Stângă și Ludovic Orban - Foto Facebook -
George Stângă și Ludovic Orban – Foto Facebook –

Evident, la acest moment se pune întrebarea cine va fi numit în funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu? Dar ar mai fi o întrebare la care ar trebui să găsim un răspuns: cine va face numirea noului comisar general?

Garda Națională de Mediu este încă din perioada Guvernului „Orban 1” în zona de influență a PNL Galați. Pe 10 februarie 2020, liderul PNL Galați, George Stângă, o nominaliza pentru funcția de comisar general pe Mărioara Artemis Gătej, fost comisar șef la Garda de Mediu Galați.

După alegerile din 2020, la formarea Guvernului PNL-USR, liberalii au cedat useriștilor șefia Gărzii Naționale de Mediu, în care pe 11 martie 2021 era numit activistul de mediu Octavian Berceanu, care a rămas în funcție până la scoaterea USR de la Guvernare de către premierul Cîțu.

Mărioara Artemis Gătej revenea în funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu pe 21 octombrie 2021, tot cu susținerea lui Stângă.

Pe 30 mai 2022, șeful PNL Galați efectua o mică rocadă, punând-o pe liber pe Marioara Gătej și aducându-l în funcția de comisar general al Gărzii de Mediu pe Aurelian Păduraru, președintele Organizației Pensionarilor din PNL Galați.

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentInspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală și 23 de polițiști de frontieră de la Nădlac, acuzați de corupție
Articolul următorApa potabilă va fi sistată în mai multe zone din municipiul Constanța, Mamaia și Năvodari