Finul deputatului PNL George Stângă pus director la Agenția de Mediu Galați în pofida legăturilor sale cu „Mafia Balastierelor”

Președintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, deputatul PNL George Stângă, a reușit să își pună finul în funcția de director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Galați după un scenariu aproape identic cu cel dezvăluit de jurnaliștii de la „Recorder” în cazul angajării unei chelnerițe la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad. Finul deputatului liberal, Sorin Adrian Pîrvu a urmat cursurile facultăților de Metalurgie și Drept, dar preferă job-urile obținute pe baza carnetului PNL.

Pe 14 decembrie 2020, Pîrvu câștiga concursul pentru funcția de „consilier 1” la Primăria Ghidigeni, din județul Galați, condusă de un primar PNL. Pe 4 ianuarie 2021, a fost detașat pe funcția de „consilier superior” la serviciul din Galați al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, unde a lucrat până pe 11 ianuarie. Două săptămâni mai târziu, pe 25 ianuarie, Pîrvu a fost numit „director executiv” al Agenției de Mediu Galați.  

În cazul lui Sorin Adrian Pîrvu lucrurile sunt ceva mai complicate decât cazul de la ABA Prut-Bârlad. La Galați, nu este vorba numai de fentarea legii pentru numirea unui protejat într-o funcție publică. Pîrvu este implicat într-un caz cu conotații penale, într-un dosar de la Parchetul Judecătoriei Tecuci, pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale, adică pentru încălcarea „Legii Apelor”, o lege de bază ale protecției mediului. Iar în aceste condiții, numirea lui Pîrvu în funcția de director al Agenției de Mediu Galați este cel puțin o glumă proastă.

„Mafia Balastierelor” de pe Siret, o nebănuită sursă de bani „negri”

După 1990, în Lunca Siretului a apărut „Mafia Balastierelor”, o încrengătură de firme care prin evaziune fiscală și ilegalități la exploatarea agregatelor minerale, a pietrișului și nisipului, a reușit să ajungă la o putere financiară care îi permite să controleze oameni din sistem, politicieni, șefi de instituții publice. Exploatarea ilegală pune în pericol configurația albiei și malurilor, dar și digurile de apărare, crescând riscurile de inundații.

În 2019, la controalele Gărzii de Mediu Galați și IPJ Galaţi au fost confiscate 6.400 de tone de agregate minerale și au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de 447.000 lei. Anul trecut, Garda de Mediu, Regia „Apele Române”, Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Poliția, au organizat la nivel național Operațiunea „Balastiera 2020”. La Galați au fost organizate 22 de controale, care s-au soldat cu aplicarea a cinci sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei. La 35% dintre exploatările controlate au fost constatate ilegalități precum „exploatarea nisipului și a pietrișului fără autorizații de mediu sau în afara perimetrelor de exploatare”, punerea în pericol a taluzurilor, netransmiterea la Agenția de Mediu Galați a rapoartelor privind substanțele periculoase utilizate, etc. A fost suspendată activitatea a 3 operatori.

Noul șef al Agenției de Mediu Galați, acuzat că face parte din „Mafia Balastierelor”

La controalele efectuate în perioada mai-iunie 2020 de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Galați, au fost verificați doi operatori și „o persoană fizică”, căreia i-a fost întocmit dosar penal.

În cadrul verificărilor a fost identificată o persoană fizică care a desfășurat activitatea de extracție în zona Rotunda, de pe raza UAT comuna Drăgănești, județul Galați. Au fost dispuse măsuri de încetare a activității de excavare pe amplasamentul menționat

se spunea în comunicatul Poliției.

Pe surse, am aflat că „persoana fizică” căreia i-a fost întocmit dosarul penal este Sorin Adrian Pîrvu, liderul organizației Tineretului Național Liberal Galați și finul șefului PNL Galați, deputatul George Stângă. Pîrvu ar fi fost surprins în timp ce excava nisip ilegal, fără să dețină autorizație. Nu era vorba de o exploatare în albia Siretului, ci de excavarea unui mal cu înălțimea de aproximativ 30 de metri, de pe care fusese îndepărtat stratul de pământ și se excava stratul următor, de nisip, cu ajutorul mai multor utilaje.

Potrivit surselor noastre, la Drăgănești, Pîrvu se simte ca acasă. El e consilier local la Munteni, comună situată la câțiva kilometri de Drăgănești, dar cum fata primarului PNL din Drăgănești, Liviu Condrache, a fost cununată de deputatul Stângă e clar că Sorin Andrei Pîrvu tot fin al deputatului Stângă, e binevenit, inclusiv cu afaceri, în comuna condusă de tatăl altei fine a nașului Stângă.

În dosarul 4.801/P/2020, procurorii Parchetului Judecătoriei Tecuci, anchetează excavarea ilegală de la „Rotunda”

Procurorul Loredana Lepădatu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci a confirmat pentru „Ziarul de Investigații” că Parchetul a fost sesizat în legătură cu acest caz, fiind începută urmărirea penală în dosarul 4.801/P/2020:

În această cauză se efectuează cercetări de către organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați – Serviciul de Ordine Publică, cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art 93, aliniat (1), litera (c) din Legea 107/1996

se spune în adresa nr 18/VIII/1/IP/2021 a Parchetului Judecătoriei Tecuci

La respectivul articol din Legea 107/1996, „Legea Apelor”, se spune că este infracțiune „exploatarea de agregate minerale în zonele de protecție sanitară a surselor de apă, în zonele de protecție a albiilor, malurilor, construcțiilor hidrotehnice, construcțiilor și instalațiilor hidrometrice sau a instalațiilor de măsurare automată a calității apelor”. Pedeapsa este de la un an la 3 ani de închisoare sau o amendă penală de la 40.000 la 70.000 de lei.

Pîrvu se apără: nu eu am excavat ilegal, a fost tata!

L-am întrebat pe noul director al Agenției de Mediu Galați cum se împacă funcția pe care o ocupă cu dosarul de la Parchetul Judecătoriei Tecuci, în care este cercetat penal pentru excavarea ilegală a agregatelor minerale în zona „Rotunda”. Ne-a răspuns că nu are habar de acel dosar, după care a adăugat că își amintește câte ceva, dar nu el, ci tatăl său este vinovat de excavarea penală.

„Știu despre ce este vorba, dar a fost o confuzie. Era vorba de tatăl meu, nu era vorba de mine”, ne-a declarat Pîrvu.

Sursele judiciare  îl contrazic. Cel care coordona excavările era Sorin Adrian Pîrvu

Însă sursele judiciare cu care am discutat îl contrazic, afirmând că, la momentul controlului, cel care coordona excavările de la „Rotunda” era chiar Sorin Adrian Pîrvu, care a și comunicat echipei de control că este lucrarea sa, că el se ocupă de activitatea de acolo.

De altfel, Sorin Adrian Pîrvu este cel care a și semnat primul document în care erau consemnate constatările, iar ceva mai târziu a apărut și tatăl său, care a semnat nota de constatare. „Așa cum rezultă din dosarul cauzei, el a semnat primele documente. Ulterior a venit și tatăl său, care a semnat nota de constatare, dar la momentul controlului la locul în care se desfășurau activitățile ilegale era numai Sorin Adrian Pîrvu”, ne-au declarat sursele judiciare.

Agregatele minerale erau excavate pentru lucrările firmelor de construcții ale familiei Pîrvu

Omul de contact al Snow & Soft Solutions SRL este Sorin Adrian Pârvu
Omul de contact al Lumih Tehnoroad SRL este Sorin Adrian Pârvu

La Drăgănești, comuna în care au avut loc excavările fără autorizație de mediu, au realizat foarte multe lucrări de construcții două firme ale familiei Pîrvu, SC Snow & Soft Solutions SRL Munteni și Lumih Tehnoroad SRL Munteni. Se știe că la lucrările de construcții sunt necesare mari cantități de nisip și pietriș și Pîrvu și tatăl său se ocupau cu excavarea ilegală pentru a scădea costurile materialelor folosite la lucrări, pentru ca astfel să crească și sumele încasate.

Snow & Soft Solutions SRL, înființată în 2017, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 181.812 lei și un profit de 7.656 lei, iar Lumih Tehnoroad SRL, înființată în 2019, a avut o cifră de afaceri de 270.881 lei și un profit de 148.055 lei. Dovada că activitatea ambelor firme este coordonată de Sorin Adrian Pîrvu rezultă din datele postate în perioada excavărilor ilegale, în care numărul de telefon al persoanei de contact, respectiv 0786.036.xxx, este chiar telefonul lui Sorin Adrian Pîrvu.

În concluzie, noul șef al Agenției pentru Protecția Mediului Galați are legături cu excavarea ilegală agregatelor minerale și implicit cu „Mafia Balastierelor”.

Pasul 1: fosta directoare a Agenției de Mediu Galați a fost convinsă că este mai bine să plece

În cercul prietenilor lui Pârvu se află și Ludovic Orban

Să trecem și la scenariul numirii lui Pîrvu la conducerea Agenției de Protecția Mediului Galați, care nu putea fi pus în practică fără contribuția „nașului” George Stângă.

Mai întâi, a fost obținută eliberarea postului de director executiv. APM Galați a fost condusă timp de 15 ani de Carmen Sandu, care a fost printre puținii șefi de instituții publice din Galați care au rezistat în funcție fără să se înscrie la vreun partid. În octombrie, Carmen Sandu a solicitat încetarea contractului de muncă cu acordul ambelor părţi începând cu data de 1 noiembrie 2020. E foarte posibil să i se fi sugerat că e o variantă mai bună decât să fie destituită, fiind de notorietate prietenia lui Stângă cu fostul ministru al Mediului, Costel Alexe.

Am încercat să luăm legătura cu fosta directoare pentru a afla dacă s-au făcut presiuni asupra sa, dar nu am reușit. Oricum, este evident că după ce a condus instituția peste 15 ani, Carmen Sandu nu dorea să își încheie activitatea prin încetarea contractului cu acordul părților. Ceva s-a întâmplat, dar nu știm ce.

Dar finul lui Stângă încă nu putea fi numit în locul fostei directoare, care avea eticheta de „director apolitic”, pentru că ar fi izbucnit un scandal de presă. Așa că pe 5 noiembrie 2020, a fost numit director al Agenției de Mediu Galați Bogdan Costin, care era şeful Serviciului din Galaţi al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Era un sacrificiu pe care Bogdan Costin nu l-ar fi făcut dacă nu era obligat, pentru că la „Arii Protejate” avea un salariu cu 2.500 de lei mai mare decât la Agenția de Mediu. A acceptat să fie un „interimar” ocazional.

Pîrvu a fost angajat la Primăria Ghidigeni și „Arii Protejate” și numit director al Agenției de Mediu Galați

Finul deputatului Stângă a câștigat concursul de la Primăria Ghidigeni cu cel mai mare punctaj

Între timp, finul liderului PNL Galați, George Stângă, a făcut primii pași către statutul de funcționar public, fiind angajat la Primăria Ghidigeni, condusă de primarul PNL Eugen Tăbăcaru. Pe 14 decembrie 2020, Primăria Ghidigeni a organizat un concurs pentru angajarea unui consilier achiziții publice la Serviciul „Investiții”, a unui consilier juridic și a unui polițist local. Conform raportului nr 12.453/14 .12.2020 al Primăriei Ghidigeni, printre candidați a fost și Sorin Adrian Pîrvu, care a obținut 86 de puncte la proba scrisă și 85 de puncte la interviu, câștigând concursul cu cel mai mare punctaj, de 86,5 puncte!

Pe 4 ianuarie, Pîrvu a fost detașat de la Primăria Ghidigeni la serviciul din Galați al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, unde a lucrat numai o săptămână, până pe 11 ianuarie. Pe 25 ianuarie 2021 a fost făcut și ultimul pas:  „interimarul” Bogdan Costin a fost trimis pe vechea funcție, la „Arii Protejate”, iar Sorin Adrian Pîrvu a fost numit director executiv al Agenției de Mediu Galați.

A picat examenul la „Arii Protejate”, dar a ajuns șeful specialiștilor de la Agenția de Mediu

Ca și chelnerița angajată la „Apele Române”, Sorin Adrian Pîrvu are studii superioare dar nu a profesat în domeniu. Potrivit CV-ului său, a absolvit în 2011 Facultatea de Metalurgie și Facultatea de Drept de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, dar primul job a fost cel de „operator bază de date” la APIA Galați, unde a lucrat numai 3 luni, din martie până în iunie 2011. După un an de „pauză”, în 2012 a devenit consilier local PNL în comuna Munteni. Timp de patru ani, până în 2016, a fost și consilier personal al primarului PNL din Munteni. A urmat și al doilea mandat de consilier local, 2016-2020, când a mai lucrat și ca „administrator firmă” (2017-2019) și ca „expert parlamentar” (2017-2020).

La concursul de la „Arii Protejate” Pârvu a obținut numai 39 de puncte

Prin 2019 a încercat să își găsească un job la „Arii Protejate”. În septembrie 2019, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a organizat un concurs pentru ocuparea a 10 posturi de expert în cadrul Proiectului cu finanțare europeană „ANANP – Pilon strategic în dezvoltarea comunităților locale și a mediului de afaceri prin consolidarea capacității administrative în ariile naturale protejate”. Pîrvu a obținut la proba de competențe digitale numai 39 de puncte din 100, a fost declarat „respins” și nu s-a mai prezentat la interviu. Rezultat final: 39 de puncte din 200!

În pofida acelui rateu, care i-a compromis calificarea de simplu salariat în sistem, a ajuns totuși să conducă Agenția de Protecția Mediului Galați, în care lucrează specialiști cu experiență în domeniu, care trebuie să pună în practică o legislație complicată.

Trebuie rezolvate situații la fel de complicate, cum ar fi reactualizarea Autorizației Integrate de Mediu a Combinatului Siderurgic „Liberty”, închiderea Haldei de Zgură a combinatului (care este unul din capetele e acuzare ale DNA în dosarul fostului ministru Costel Alexe) și chiar reglementarea exploatării agregatelor minerale de la Siret.

Va putea oare directorul Sorin Adrian Pîrvu să blocheze expansiunea „Mafiei Balastierelor”?! Grea întrebare!

VIATicu Ciobotaru
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentȘoșoacă, preluată de jandarmi, la protestul din fața Ministerului Justiției
Articolul următorAgonia bugetului de stat: prea multe gratuități pentru studenți