Sursa: Politia de frontiera

Anchetă în derulare a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție, mai precis luare de mită, comise de zeci de persoane.

Printre cei față de care procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale se numără un inspector din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, restul de 23 de persoane fiind lucrători în cadrul Poliției de Frontieră.

Toți cei 24 de inculpați sunt cercetați pentru luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată, DNA precizând într-un comunicat că „în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Faptele imputate, arată procurorii, datează din perioada mai 2022 – ianuarie 2023, în cazul agenților de poliție de frontieră, în timp ce inspectorul Marius Gheorghiță Matei, care avea atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, este cercetat pentru că fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro, în perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023. Banii, detaliază procurorii anticorupție, au fost solicitați pentru ca inculpatul să își traficheze influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari pentru a-i determina pe aceștia să permită tranzitarea ilegală a frontiera româno-maghiară cu tablouri și statuete care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil.

Cât despre cei 23 de inculpați, DNA arată că „în perioada mai 2022-ianuarie 2023, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali”.

Articolul precedentPrimarul UDMR din Sfântu Gheorghe: „Am fost foarte surprinşi de solicitarea PNL privind cedarea Ministerului Dezvoltării”
Articolul următorAurelian Păduraru a demisionat de la șefia Gărzii Naționale de Mediu, de unde a luat banii degeaba și se întoarce la ocupația de bază: „pensionar special”