Propunerile studenților pentru anul 2021, deși corecte, deși întemeiate, sfidează imposibilul.

Studenții au nevoie de creșterea fondului de burse, de bani pentru dotări în universități și de o viață normală în căminele studențești.

Dacă la capitolul burselor pentru elevi statul român rămâne, din nou, repetent, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România își cunoște drepturile și nici nu acceptă tocmeala, reiterând nevoia de finanţare corespunzătoare a cercetării cu 1% din PIB.

Atât subvențiile mai mari pentru cămine sau cantine, cât și sprijinul pentru centrele de orientare în carieră sunt cerințe normale, în condițiile în care ne punem speranțele în viitorul educației într-un stat normal și în viitoare locuri de muncă normale, care ar putea opri migrarea salariaților.

Dreptul la studiu: Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită și asigurarea gratuităţii la serviciile Bibliotecilor Centrale Universitare prin subvenţionarea abonamentului, conform legislaţiei în vigoare, dar și creşterea ”substanţială” a fondului de investiţii alocat Ministerului Educaţiei pentru a permite îmbunătăţirea dotărilor universităţilor din România.

Educația este o prioritate (doar în campania electorală)

Ne aflăm la primul buget care va fi propus în noua legislatură parlamentară, iar momentul va arăta dacă cu adevărat educaţia va reprezenta o prioritate, astfel cum s-a prezentat în campania electorală, şi va fi un mesaj pentru a seta direcţia în următorii 4 ani. Cifrele prezentate de ANOSR sunt alarmante, fie că vorbim de investiţii, de consilierea în carieră, situaţia financiară a studenţilor sau cercetare. Întrebarea pe care trebuie să şi-o pună guvernanţii acum este dacă vor ca peste 4 ani să fim în continuare codaşii Uniunii Europene – dacă nu, trebuie acţionat de acum”, a declarat Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR.

Potrivit sursei citate, solicitările ANOSR implică o creştere a bugetului învăţământului superior cu 5.687.470.734 lei, urmând ca bugetul total vizat să atingă 1,006% din PIB.

Statul român: un student cu prea multe restanțe

Statul român nu investește în educație. Fie că este vorba de preșcolari, de elevi, de studenți sau de excelență, statul român preferă o repetenție constantă, o amânare nejustificată sau ignoranța tipică.

România anului 2021 nu investește în studenți, aflându-se, momentan, pe penultimul loc, în faţa Greciei, la cheltuielile pe student în standardul puterii de cumpărare, iar statisticile europene arată că 38% dintre studenţii români declară că au probleme financiare moderate.

Nu o susține doar ANOSR, o poate susține orice student care s-a confruntat cu sărăcia tipic studențească.

România dă vina pe economia din 2021 care a picat victimă a coronavirusului, dar rămâne amnezică: chiriile în cămine au fost mereu nejustificate, raportându-ne la condiții, dotările din multe univesități au rămas la stadiul de promisiuni, iar codașii Uniunii Europene am fost și în alți ani. Fără pandemie.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentBarna și Hunor au aflat ce atribuții au ca viceprim-miniștri
Articolul următor60 de doze cu vaccin anti-COVID au fost distruse în Valea Jiului. Ce spune asistenta acuzată: ”Am stat cu vaccinurile în drum o oră”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time