Autoritățile sunt obligate prin lege să acorde burse școlare elevilor, iar elevii sunt obligați (nu prin lege) să aștepte. Să aștepte sau să asiste la o ”creștere” reprezentată de zecimalele de după zero.

Răsplata oferită de statul român pentru merit, studiu sau performanță: s-a ajuns de la fabulosul procent de 5,66%, la 6%. Adică, doar 6% dintre primării acordă toate tipurile de burse, iar o matematică de clasa a doua arată că, din septembrie până în ianuarie, câțiva elevi au primit, poate pentru prima dată, un imbold legal.

Cu pauză de la capitolul excelență, note mari și premiul întâi cu coroniță, primarului nu-i pasă nici de elevii proveniți din mediile defavorizate.

Ajutorul social sub formă de bursă este, de asemenea, tot o obligație prevăzută de Legea Educației, obligație care nu este respectată.

Harta burselor din România: câțiva lei sau nimic

Septembrie 2020: potrivit unui document realizat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România, doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectau dreptul elevilor la burse școlare.

Ianuarie 2021: am ajuns de la nota 5, la nota 6. Doar 6% dintre primării respectă Legea Educației.

Dacă elevii își cunosc drepturile? Probabil. Dacă faptul că îți cunoști drepturile înseamnă o schimbare sau un ban în plus? Nu neapărat.

În 3.000 de localități din România, autoritățile au decis că meritul, excelența sau ajutorul social nu constituie un motiv de răsplată legală. Mai mult decât atât, răsplata legală ține de norocul geografic. Dacă te-ai născut în București, poți obline până la 1.000 de euro pe semestru. Dacă ești din provincie, suma se inversează și poți primi doar zerourile.

Cu excepția Capitalei și a județelor Constanța și Ilfov, niciun alt județ nu depășește 20% din unitățile administrative care să ofere integral burse școlare, arată Știrile TVR.

Contrazicere: Sectorul 1 din București a afirmat că bursele rămân burse. Tot Sectorul 1 din același București a declarat, în spațiul public, că bursele vor fi tăiate. Bipolaritate?

Sarcasmul de pe suta de lei

Fără legătură cu geografia, râul sau ramul, valoarea minimă a unei burse școlare este de 100 de lei pe lună.

Fostul milion și actuala sută de lei ar trebui să-l ajute, să-l motiveze și să-l încurajeze pe elev să obțină performanța cu care statul român se va mândri după. Suta de lei ar trebui să fie investiția majoră în olimpici, viitorii studenți sau viitorul educației din țară. În realitate, suta de lei rămâne doar un pamflet.

Interesant e zâmbetul lui Caragiale de pe respectiva bancotă: comedie, teatru, dar și destulă dramă.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPrimăria Constanța, obligată să plătească un milion de euro unui dezvoltator imobiliar
Articolul următorCodrin Ștefănescu este convins că dacă românii votau masiv PSD la europarlamentare, în țară ar fi fost acum lapte și miere
Jurnalist full-time / Pesimist part-time