60 de doze cu vaccin anti-COVID au fost distruse în Valea Jiului. Ce spune asistenta acuzată: ”Am stat cu vaccinurile în drum o oră”

60 de doze cu vaccin anti-COVID-19 au fost aruncate, luni, la un centru de vaccinare din Petroșani, după ce acestea au fost greșit plasate în congelator și nu în frigider, potrivit indicațiilor producătorului Pfizer/BioNTech.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică din Hunedoara dă vina pe asistenta comunitară care le-a manevrat și cere ca Primăria municipiului Vulcan – angajatorul femeii – să o sancționeze pe aceasta.

Asistenta comunitară are, însă, o altă variantă. Ea susține că a acționat doar la indicațiile șefilor din sănătate publică, însă aceștia nu mai recunosc acum că au dat ordine greșite, care au dus la distrugerea flacoanelor cu vaccinul anti coronavirus.

Șeful DSP Hunedoara: ”A fost o neglijență a asistentei”

A fost o neglijență a unei asistente care a preluat vaccinul. Noi am livrat acolo vaccinul pentru ziua de ieri, că ieri am deschis centrul pentru etapa a II-a la Petroșani. Din păcate, în loc să păstreze lanțul de frig în frigider, a introdus cele 10 flacoane cu 60 de doze în congelator. Acestea au stat undeva la 18 ore la -19 grade și au fost compromise

a declarat, pentru Ziarul de Investigații, Ioan Sebastian Mezei, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara

Astfel, cea de-a doua etapă de vaccinare a oamenilor a început la Petroșani cu câteva ore întârziere, întrucât noile vaccinuri au fost aduse de la Timișoara.

Cât despre asistenta comunitară, Mezei mai spune că aceasta „a fost exclusă din centrul de vaccinare, nu va mai lucra în niciun centru de vaccinare din județ”.

„Noi vom face și o informare către primărie, astfel încât să se ia măsurile care se impun în astfel de situații”, mai spune Ioan Sebastian Mezei.

Care sunt aceste măsuri?

”Primăria decide”, declară, sec, șeful DSP Hunedoara.

Totuși, acesta susține că oamenii care se ocupă cu vaccinarea la centrul din Petroșani au fost instruiți clar cu privire la modul în care trebuie depozitate și folosite vaccinurile.

Noi am organizat foarte bine toate centrele. Am transmis inclusiv pe adresa de email personală a acestei doamne toată metodologia și absolut toate informațiile. Persoanele din centre au fost inclusiv la centrele din unitățile spitalicești, să vadă cum funcționează centrul, care sunt fluxurile… Deci au beneficiat de toate informațiile. Nu știm ce s-a întâmplat, a fost neatenție, asta e situația

a mai spus Ioan Sebastian Mezei

Primarul municipiului Vulcan: ”Cine i-a pus vaccinurile în brațe ar trebui să răspundă”

Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, prezintă o variantă diferită a evenimentelor și susține că angajata sa nu are nicio vină. Ea a urmat doar ordinele celor de la DSP Hunedoara.

Lor li s-a făcut instructaj în ceea ce înseamnă vaccinarea efectivă, adică cum îl ia din frigider, îl pune în seringă și îl administrează oamenilor. Nu li s-a făcut instructaj pentru transportul acestora, pentru că nu era sarcina ei să facă transportul. Dar a fost rugată de coordonator să meargă să aștepte o mașină care vine de la Deva cu vaccin. A venit o mașină, le-a pus vaccinurile în brațe și timp de o oră nu a venit nimeni să le întrebe nimic, în fața școlii care nu era deschisă. Abia peste o oră a venit cineva cu cheia de la sala de sport, să deschidă, să depoziteze cele două asistente vaccinurile

susține Cristian Merișanu

Edilul mai precizează că asistenta nu a greșit cu nimic, deci nu are de ce să fie sancționată de Primăria municipiului Vulcan.

”Față de mine n-a făcut nimic. Ce a făcut ea în timpul liber, că i-au dat unii în brațe ceva și acum o acuză că nu a făcut ce trebuie cu ele. Nu știu, dar cine i le-a pus în brațe ar trebui să răspundă.  Nu există niciun protocol nici măcar între ea și DSP, ca să ne înțelegem. Nu există o hârtie scrisă, un angajament, un contract, un… Nu știu… de voluntariat, de cum s-o chema ea”, a mai declarat Cristian Merișanu.

Asistenta acuzată: ”Am început să urlu în telefon: dom`le, dar vi se pare normal să stau cu vaccinurile în brațe?!?”

Reporterul Ziarului de Investigații a vorbit cu asistenta comunitară care este acuzată că a compromise cele 60 de doze de vaccin. Ea a mărturisit că „nu iau nicio decizie fără acordul superiorilor”. Totuși, ea a preferat să nu îi dezvăluim identitatea.

”Faptul că nimeni nu mai recunoaște nimic, asta dovedește cine sunt cei care ne conduc. Eu nu am fost singură când am preluat vaccinul. Mai eram cu încă o asistentă care e martoră. Am stat o oră, de la ora unu până la ora două și ceva am stat cu vaccinurile în brațe, în poarta școlii! Am sunat în toate părțile în disperare, să-mi deschidă cineva să intru în instituție. Am început să urlu în telefon: dom`le, dar vi se pare normal să stau cu vaccinurile în brațe?!? Păi, trebuia cineva să mă aștepte. Nu-i poliție, nu-i nimic!”, a declarat asistenta comunitară.

Femeia susține și că a sunat la call center-ul DSP Hunedoara, unde a întrebat ce trebuie să facă cu dozele de vaccin.

”Am vorbit la telefon cu cel de la call center din Deva. M-a întrebat câte grade, dacă am dispozitivele termometru și acel termoscaner care identifică dacă frigiderul a avut o problemă în perioada cât a fost în priză. Nu existau! Am zis: dom`le, nu există în frigider aceste dispozitive! Ce fac? Pune în congelator și sigilează congelatorul. Eu am făcut cum mi s-o spus. După ce am închis frigiderul, la fel cum mi s-a spus, congelator și sigilat, l-am sigilat, am sunat doctorul și am spus: m-au sunat de la Deva, l-am sigilat tot, am lăsat poliția și am plecat. Deva a știut unde se află vaccinul”, mai spune asistenta comunitară.

”Toți dau vina pe mine, că eu sunt vinovată. De ce? Că m-am oferit să le iau vaccinul din drum?”

Mai mult, aceasta precizează că din kit-ul pentru vaccinare lipseau materiale esențiale, iar inventarul a fost făcut în mijlocul drumului.

”În stradă am făcut inventarul cu materialele necesare cu ce-mi dăduseră ei, unde lipseau cu desăvârșire: tensiometrul, pulsooximetrul, termoscaner, materiale prevăzute, cutii galbene… Lipseau cu desăvârșire. Nu poți să vii tu să mă acuzi, fără să vezi că de fapt și de drept tu m-ai lăsat în drum”, declară asistenta comunitară.

Aceasta susține că de vină sunt cei de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, care acum încearcă să își acopere greșelile.

”Duminică era timpul meu liber. Nu a avut cine să se ducă să preia vaccinul și am fost sunată de coordonator să mă duc eu, dar eu tot ce am făcut, am făcut la indicațiile lor, că nu era treaba mea acolo.

Eu nu am făcut o culpă medicală? Nu am făcut! Ci pur și simplu a fost o eroare de conduită a celor de la DSP. Și acum ei toți dau vina pe mine, că eu sunt vinovată. De ce? Că m-am oferit să le iau vaccinul din drum?”, a mai declarat asistenta comunitară.

VIAAnamaria Nedelcoff - Ziarul de Investigații
Articolul precedentCerințele studenților pentru 2021 de la o Românie cu prea multe restanțe
Articolul următorAlbastrul de Voroneț, la mare căutare în Constanța. O biserică fără autorizație de construcție emite pretenții