Albastrul de Voroneț, la mare căutare în Constanța. O biserică fără autorizație de construcție emite pretenții

Reprezentanții Bisericii Sf. Haralambie din Tomis Nord, Constanța își doresc să fie ajutați de autoritățile locale pentru a putea finaliza construcția lăcașului de cult

Biserica Sf. Haralambie din Tomis Nord, Constanța ar vrea să devină o copie a celebrei biserici de la Mănăstirea Voroneț, reprezentanții acesteia declarând, potrivit Replica Online, că intenția este aceea de a se urma exemplul uneia dintre cele mai importante ctitorii a lui Ștefan cel Mare, intenționând să picteze lăcașul de cult în celebrul „albastru de Voroneț” – dacă-i ajută cineva.

„Voroneț 2” nu are autorizație de construcție

De altfel, lipsa „albastrului de Voroneț” este, în acest moment, cea mai mică problemă a Bisericii Sf. Haralambie din Constanța, întrucât aceasta nu numai că a fost construită fără autorizație, însă nu se încadrează nici în normele PSI de siguranță, terenul pe care s-a construit aceasta având, la rândul lui, un statut nedefinit, nefiind reglementat legal de către Primăria Municipiului Constanța.

La Constanța, de Bobotează, boii au fost păziți de jandarmi

Potrivit aceleiași publicații locale, mulți dintre constanțeni ar fi de părere că principala vinovată pentru această situație ar fi chiar primăria, enoriașii insistând că municipalitatea ar trebui să contribuie inclusiv la continuarea lucrărilor. Reprezentanții bisericii cer, de asemenea, același lucru, plusând pe transformarea clădirii, dintr-o biserică de la malul mării, într-o biserică cu arhitectură creștină moldovenească, vopsită în unicul albastru de Voroneț.

Fără autorizația de construcție aferentă, biserica în cauză a riscat, acum patru ani, să fie demontată, intenții care au rămas la stadiul de discuții, însă. Fostul primar al Municipiului Constanța Decebal Făgădău promitea, la vremea respectivă, că va încerca să dea de capăt situației, însă uita să-și pună promisiunile în practică. În 2021, aceasta se află în continuare în același loc, stadiul deloc avansat al lucrărilor reprezentând un real pericol atât pentru trecători, cât și pentru enoriași.

Ziarul de Investigații

Articolul precedent60 de doze cu vaccin anti-COVID au fost distruse în Valea Jiului. Ce spune asistenta acuzată: ”Am stat cu vaccinurile în drum o oră”
Articolul următorElevii de școală primară din Sectorul 5 vor primi ceasuri de monitorizare, cu funcție integrată SOS
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.