La Constanța, de Bobotează, boii au fost păziți de jandarmi

La rândul lui, ÎPS Teodosie a fost transportat de o caleașcă trasă de cai

Astăzi, cu ocazia marii sărbători ortodoxe de Bobotează, Constanța nu a ocolit obiceiurile anuale, de a organiza slujbe bisericești cu fast. La Arhiepiscopia Tomisului a avut loc, la prânz, slujba de Bobotează, oficiată de ÎPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți. Cu toate că încă ne aflăm în plină stare de alertă, credincioșii nu s-au sfiit să se îngrămădească în fața Arhiepiscopiei, participând cu sutele la ceremonia religioasă. Dacă într-o primă instanță, la slujbă s-au adunat câteva sute de oameni, într-un timp extrem de scurt, sutele s-au transformat în mii. Jandarmeria a anunțat că la sărbătoarea Bobotezei pot participa maxim 3.000 de persoane, cu respectarea regulilor de distanțare fizică. De asemenea, ÎPS Teodosie i-a îndemnat, la un moment dat, pe enoriași să respecte recomandările „ca să nu supărăm autoritățile”.

ÎPS Teodosie anunța, încă de ieri, că a sfințit 100 de tone de apă, pentru enoriașii din Constanța ce vor participa la sărbătoarea de Bobotează

Așa cum ne-a obișnuit, ÎPS Teodosie, într-un exces de zel caracteristic, a anunțat că a sfințit, în cursul zilei de ieri, aproximativ 100 de tone de apă. Apa a fost transportată cu cisterne aparținând Regiei Județeane de Apă și a fost depozitată în butoaie de lemn care, ulterior, au fost sfițite de prelatul constănțean.

ÎPS Teodosie, încă o slujbă ce sfidează legile laice

Boi păziți de jandarmi

Tradiția de la Arhiepiscopia din Constanța spune că, în fiecare an, boii și măgărușii sunt chinuiți în numele religiei și a sărbătorii de Bobotează, fiind nevoiți să tragă butoaiele masive de lemn, pline cu apă sfințită. Nici anul acesta nu s-a făcut rabat de la regulă, apa sfințită fiind transportată cu ajutorul animalelor, de la Arhiepiscopie, până în Portul Tomis, timp în care boii au fost păziți de Jandarmerie, urmând ca după procesiunea religioasă din port, animalele să-și continue drumul osândei prin cartierele din Constanța, pentru ca preoții să împartă aghiazma credincioșilor. La rândul lui, ÎPS Teodosie a fost transportat de o caleașcă trasă de cai.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentGunoaiele și deșeurile periculoase care sufocă Bucureștiul
Articolul următorVaccinul a fost transportat în cutii de pizza, iar Virgil Musta critică lipsa de organizare
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.