Primul an din mandatul lui Nicușor Dan, sub lupa ONG-urilor Active Watch și CeRe

Administrația locală nu a oferit informații publice privind rețeaua de termoficare, accesibilizarea persoanelor cu dizabilități sau întocmirea Planului Urbanistic General.

ONG-urile Active Watch și CeRe (Centru de Resurse) au analizat activitatea edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, după primul an de mandat, iar potrivit raportului întocmit de acestea, mandatul a fost „unul sub semnul grelei moșteniri”, în același timp lipsit de proiecte care să aducă o îmbunătățire calității vieții bucureștenilor. Totodată, în privința transparenței, au fost câteva îmbunătățiri, însă unele dintre problemele acute ale PMB au rămas nerezolvate, printre acestea numărându-se lipsa de dialog cu comunitatea locală, prin suspendarea în totalitate a audiențelor, iar  dezbaterilele publice au lipsit aproape cu desăvârșire, arată raportul.

De altfel, „primarul general a anunțat, în cadrul unei conferințe în care și-a prezentat primul an de mandat, că mare parte din efortul din acest an a fost de a stabiliza financiar instituția. În toată această perioadă, singurul proiect major a fost propunerea unui parteneriat pentru realizarea drumurilor radiale de legătură cu șoseaua de centură, un proiect care nu a fost dezbătut cu comunitatea locală”, se arată în raportul Active Watch și CeRe.

Astfel, implicarea cetățenilor în procesul decizional a rămas la fel de neînsemnat ca și în celelalte administrații, „doar 3,29% dintre proiectele de acte normative au fost supuse dezbaterii publice, prin publicarea pe pagina PMB cu minim 30 de zile anterior supunerii votului Consiliului General”, însă a putut fi observată și o îmbunătățire, faptul că cetățenilor li s-a permis să ia cuvântul acum în cadrul ședințelor de Consiliu General, acest lucru fiind, de altfel, singura  modalitate de a se adresa edilului în privința proiectelor supuse votului.

O altă modificare importantă în creșterea transparenței activității Consiliului General este posibilitatea de urmări live ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului General care sunt și stocate, putând fi vizionate și ulterior. O noutate este și publicarea proceselor verbale ale acestor ședințe.

Bugetul local, principalul document de planificare pentru oraș, este un document inaccesibil pentru cetățeni. Mai mult, acesta nu este nici explicat, nici supus dezbaterii publice. De altfel, practica de a modifica proiectul de buget, prin amendamente, a rămas în PMB, cetățenii având acces la bugetul votat doar după publicarea acestuia în Monitorul Oficial local. Proiectele de act normativ sunt în continuare publicate în formă scanată. Acest lucru îngreunează posibilitatea de a analiza proiectele și, uneori, chiar de a le citi în condițiile în care aceste copii scanate sunt de foarte proastă calitate.

Există o secțiune dedicată publicării contractelor încheiate de Primăria Municipiului București, revenind la o practică a instituției din 2016. Cu toate acestea, din luna iulie această secțiune nu a mai fost actualizată.

Proiecte în lucru sau departe de semnarea acordurilor

În privința proiectelor de infrastructură, promise în campania electorală, potrivit raportului Active Watch și CeRe, lucrurile se prezintă astfel:

-modernizarea liniilor de tramvai, eficientizarea traseelor prin reducerea timpilor de rulare și achiziția de noi tramvaie: în primul an de mandat nu a fost în implementare acest proiect, acum aflându-se în lucru.

– modernizarea stațiilor și refugiilor STB: în primul an de mandat au fost montate „500 adăposturi modulare în 312 stații de autobuz/troleibuz”.

– semaforizare inteligentă: în primul an de mandat, nu a fost finalizată nicio mare intersecție din București, 34 de intersecții fiind însă în lucru.

În privința metroului de suprafață, pentru care se dorea un parteneriat între PMB și Ministerul Transporturilor, acesta a rămas la stadiul de promisiune, deoarece nu au fost nici măcar semnate acordurile necesare pentru demararea lucrărilor.

Cât privește lărgirea rețelei de senzori și de stații de monitorizare a aerului, promisiunea electorală făcută de Nicușor Dan nu este respectată pentru că nu este în sarcina PMB să monteze acești senzori.

Totodată, cei de la Active Watch și CeRe au precizat că în ciuda solicitării unor „informații de interes public”, administrația locală nu a oferit informații în privința rețelei de termoficare, a clădirilor publice accesibilzate pentru persoanele cu dizabilități sau calendarul de realizare a Planului Urbanistic General.

Simion: “Nicușor Dan mi s-a părut într-o depresie gravă”

Articolul precedentCea de-a treia Ordonanță privind „pachetul social” a fost aprobată
Articolul următorDacian Cioloș acuză o „răzbunare politică” în urma alocării de bani din Fondul de Rezervă