Rachete Patriot
Rachete Patriot

Primul sistem Patriot a fost instalat și inspectat de guvernanți pe litoral

Mult-mediatizata afacere cu sisteme Patriot ar putea deveni un fiasco. Și nu că ar fi pentru prima dată când România cheltuiește o groază de bani pentru niște arme cu eficiența pusă sub semnul întrebării. Dar acum, în plin război cu Covidu’, patru miliarde de euro investiți într-un sistem de rachete care nici măcar nu-i sperie pe ruși (că doar de asta l-am luat, n.r.) este exagerat.

Dar trebuie și premierul Orban să se plimbe prin curtea unei unități militare și să se uite „ca curca-n lemne” la sistemul Patriot. Plus că generalul-ministru Ciucă a trebuit să le explice guvernanților cum că de acum înainte am devenit o super-armată.

„Armata Română devine cea de 17-a țară care deține, care va avea în dotare o astfel de capacitate și cea de-a șaptea în rândul țărilor membre NATO. Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar țara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe”,

a declarat joi ministrul Nicolae Ciucă, după ce a vizitat împreună cu membrii guvernului poligonul Cap Midia . Numai că ultimii care au testat real acest sistem la sfârșitul anului trecut, saudiții, nu sunt de acceași părere.

Cazul Arabia Saudită

În a doua jumătate a anului trecut, 18 drone și șapte rachete de croazieră au lovit facilitățile petroliere de la Abqaiq și Khurais. Potrivit oficialilor din Arabia Saudită sistemele Patriot nu au reușit interceptarea și doborârea dronelor și rachetelor de croazieră lansate de inamici, una dintre concluzii fiind că sistemul are o dificultate în a descoperi și doborâ țintele care zboară la joasă altitudine.

Ca să fim corecți până la capăt, nici tunurile rapide elvețiene Oerlikon GDF 35mm, echipate cu radar Skyguard și nici sistemul francez de rachete Crotale, care de asemenea asigurau paza instalațiilor petroliere nu au fost mai eficiente, însă acest incident ar trebui să ridice semne de întrebare responsabililor militari români. Măcar să nu ne mai lăudăm că avem marea cu sare în materie de sisteme antirachetă.

Specialiștii în securitate saudiți au mai concluzionat că principala problemă a sistemului Patriot este mai degrabă detectarea țintelor, decât doborârea lor. După detectare, le poți ataca cu sisteme mai puțin performante, precum tunurile rapide. În fine, Ministerul Apărării Naționale va păstori șapte sisteme de lansare Patriot, fiecare cu 64 de rachete, care vor fi amplasate la Capu Midia și Giurgiu.

O singură rachetă costă opt milioane de euro. România a primit deja, din luna august, primul sistem de rachete, instalat acum pe malul mării, la Capu Midia. Sistemul Patriot este alcătuit dintr-un radar, puncte de comandă și lansatoarele propriu-zise. Sistemul Patriot poate lansate simultan 100 de rachete, viteza lor atingând 2500 kilometri pe oră, într- un sistem evantai, care să asigure lovirea tuturor țintelor. Teoretic. Să nu le folosim niciodată.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDouă fetițe, de 4 și 5 ani, abuzate de asistenții maternali
Articolul următorPiedone: „Zilele Sectorului 5 – o glumă proastă. O batjocură la adresa plătitorului de taxe”