Imagine reprezentativă (Foto Silva News)

Garda Forestieră Suceava a anunțat, vineri seară, după ce au făcut verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru că nu au fost găsite nereguli și nici nu au fost identificare tăieri ilegale de arbori, relatează Ziarul de Suceava. Verificările au vizat suprafața de pădure (proprietate privată) în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi jurnaliști, iar în urma controlului s-a constatat că au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021.

AUR se implică în scandalul furtului de lemne din Suceava

„În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni. Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați”, au transmis reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, citați de Ziua de Suceava.

Totodată, aceștia au atras atenția cu privire la situația celor trei bărbați agresați joi, adresând rugămintea ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la Ocoalele Silvice, respectiv Garda Forestieră. „De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate  menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic”, a mai transmis Garda Forestieră Suceava.

Potrivit Poliției Române, au fost identificați 11 dintre agresori, toți aceștia fiind aduși pentru audieri. Ancheta este îngreunată de lipsa plângerilor prealabile, însă în cursul zilei de joi polițiștii s-au sesizat din oficiu și au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere. Totodată, polițiștii au precizat că „pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracțiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală”.

Persoane audiate de poliția din Vatra Dornei, după ce câțiva jurnaliști care filmau defrișările ilegale au fost bătuți

Articolul precedentFlorin Cîțu: „PNRR este aprobat pentru România”
Articolul următorLicențe de antrenor false sub sigla Federației de Fotbal din Moldova, folosite de români pentru a antrena în țări arabe!