AUR se implică în scandalul furtului de lemne din Suceava

„În fieful liberalului Gheorghe Flutur, mafioții fac legea, iar ministrul de Interne Bode se face că plouă”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se implică în scandalul furtului de lemne din județul Suceava și cere Guvernului să pună capăt complicității cu mafia pădurilor, mai mult, să și ia măsuri pentru identificarea și sancționarea tuturor vinovaților de agresarea celor doi jurnalişti şi a activistului de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din Bucovina, se arată într-un comunicat de presă al celor de la AUR.

„Tot mai mulți activiști implicați în depistarea cazurilor de tăieri ilegale de păduri și de transport ilegal de lemn, dar și pădurari, sunt victime ale complicității dintre instituțiile statului, parlamentari și companii străine. De data aceasta, activistul de mediu Tiberiu Boșutar şi doi jurnalişti au ajuns la spital, după ce au fost atacaţi în Vatra Dornei de un grup de 20 de persoane, în timp ce filmau un documentar internațional despre jaful din pădurile noastre. În fieful liberalului Gheorghe Flutur, mafioții fac legea, iar ministrul de Interne Bode se face că plouă”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Totodată, AUR cere sancționarea grupurilor mafiote care se ocupă de defrișările ilegale din pădurile României. Pe lânga acest lucru, reprezentanții AUR vor creșterea suprafețelor împădurite, precum și monitorizarea tealp a tăierilor și transporturiloe de masă lemnoasă, dar și interzicerea proceselor tehnologice excesiv de poluante utilizate de marile companii de prelucrare a lemnului care operează în România. „Dorim oprirea exploatărilor la scară industrială de către companii din alte state membre UE, care au interzis defrișările pe propriul teritoriu, și protejarea comunităților locale și întreprinderilor mici și mijlocii care folosesc lemnul ca sursă principală de combustibil sau materie primă”, a precizat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Ce spune ministrul Mediului

Tanczos Barna, ministrul Mediului, condamnă agresiunea la care au fost supuși cei doi jurnaliști, alături de activistul de mediu, și a solicitat tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală în vederea anchetei penale care va avea loc în această situație. „Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă”, a declarat Tanczos Barna, citat de Ministerul Mediului.

De altfel, Iulian Bulai, președintele Comisiei de cultură, arte și mijloace de informate în masă, l-a invitat pe ministrul de Interne, Lucian Bode, în această comisie, ca urmare a atacului violent asupra jurnaliștilor.

„Securitatea jurnaliștilor este importantă. Poliția și Jandarmeria trebuie să ia măsuri cu precădere pentru categoriile sociale și profesionale expuse riscului la violență. Protecția jurnaliștilor este o problemă la nivel european, iar Statul român trebuie să ia în serios această provocare”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook, adăugând că ședința acestei comisii va avea loc pe 21 septebrie, de la ora 15.30, mai mult, că speră ca ministrul Bode să dea curs invitației.

Persoane audiate de poliția din Vatra Dornei, după ce câțiva jurnaliști care filmau defrișările ilegale au fost bătuți

Articolul precedentOvidiu Vizante și-a dat demisia de la CFR Călători
Articolul următorÎn România, demascarea furtului de lemn se pedepsește cu răngi și topoare