Florin Cîțu: „PNRR este aprobat pentru România”

Ursula von der Leyen este așteptată la București pe 27 septembrie, după Congresul PNL

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri seară că Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) al  României a fost aprobat la Bruxelles, iar el urmează să fie semnat de Ursula von der Leyen pe 27 septembrie, atunci când va veni la București.

„Astăzi, dna Ursula von der Leyen și-a anunțat programul și va veni în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR este aprobat pentru România, așa cum am spus, înainte de finalul acestei luni. Cealaltă veste bună este că din cei 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare, reziliență din Europa, 9,7 miliarde de euro sunt pentru transport. Așa cum am spus, o sumă importantă se alocă României pentru transport”, a declarat, vineri seară, Florin Cîțu, care a subliniat că Ursula von der Leyen se află în SUA până pe 25 septembrie, iar zvonurile legate de o întârziere a aprobării PNRR nu sunt fondate.

Totodată, premierul a precizat că primii bani prin PNRR vor ajunge în România până la finalul anului.

Vizita președintei Comisiei Europene are loc la două zile după Congresul PNL din 25 septembrie la care va fi aleasă noua conducere a partidului. Conform Comisiei Europene, 18 state au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar 12 dintre acestea au primit primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Portugalia, relatează Hotnews.

România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi. Prin PNRR ar trebui să fie făcute reforme și investiții în următoarele domenii: Transporturi; Mediul, schimbările climatice, energia, eficiența energetică și tranziția verde; Dezvoltarea localităților urbane, valorificarea patrimoniului cultural, natural și turism; Agricultura și dezvoltarea rurală; Sănătate; Educație; Mediul de afaceri; Cercetare, inovare, digitalizare; Îmbunătățirea fondului construit și Reziliență în situații de criză.

Florin Cîțu, mai optimist decât ar fi cazul: „În PNRR este prevăzută finanțarea a 60 de școli pilot”

Articolul precedentASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance
Articolul următorGarda Forestieră Suceava: „Nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică”