Bătaia de joc a AFM în programul „Rabla pentru electrocasnice”

Este nevoie de răbdare și (mult) timp pentru a putea accesa platforma

„Rabla pentru electrocasnice”, programul Administrației pentru Fondul de Mediu (AFM) prin care românii pot beneficia de câteva reduceri pentru achiziționarea de produse noi ar trebui să aibă și o atenționare de „răbdare”. Asta pentru că deși ediția pentru acest an a pornit cu o oarecare întârziere, inițial trebuia să înceapă în decembrie 2020, a fost amânată până în ianuarie 2021, aceasta a primit „verde” abia de pe 14 mai, când s-a dat liber la înscriere. Impropriu zis „liber”, căci durata de înscriere pentru voucher nu are o limită, unii doritori așteptând chiar și câteva ore până să primească SMS-ul de confirmare pentru crearea unui cont de utilizator. Poate că sumele, în vouchere, nu sunt mari, dar pentru o familie cu două salarii minime și un copil la școală, deci care are nevoie de un dispozitiv pentru cursurile online sau hibrid, contează fiecare leu pe care îl poate economisi.  

Eficientizare, dar cu ce costuri

Pentru o eficientizare a modului de înscriere, AFM a prevăzut o înscriere etapizată astfel, întâi crearea conturilor de utilizator în platformă a persoanelor fizice, în perioada 14 mai-20 mai. Apoi, în funcție de categoria pentru care se solicită voucherele sunt disponibile alte perioade. Pentru voucherele aferente electrocasnicelor mari (mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele), perioada este între 21 mai – 03 iunie; pentru televizoare, laptorpuri și tablete în perioada 04 iunie – 17 iunie, iar pentru aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele în perioada 18 iunie – 01 iulie. De altfel, această etapizare a înscrierii este, potrivit site-ului oficial, unul dintre elementele de noutate ale programului.

Bugetul AFM, 75 de milioane de lei

Potrivit Administrației pentru Fondul de Mediu, bugetul alocat acestui program este de 75 milioane de lei, iar valoarea voucherelor este următoarea, în funcție de echipamentele incluse în program: 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat, portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;  400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

  Altă noutate a prograului este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Traseul deșeurilor electrice: de la reciclare, direct la penalități

Articolul precedentGrindeanu nu știe mare lucru despre noul dosar al lui Dragnea, dar asigură că a fost în SUA pe banii PSD
Articolul următorÎncă se mai caută membrii echipajului de pe pescadorul scufundat în Marea Neagră