Rusia, avertisment dur la adresa țărilor care doresc să livreze armament Ucrainei

Mesajul a fost transmis de către Maria Zaharova

Țările care furnizează arme Ucrainei, cum ar fi Slovacia, îşi creează singure probleme în mod direct, a avertizat Rusia. Purtătorul de cuvânt al MAE rus a comentat informaţiile potrivit cărora Bratislava ar fi autorizat trimiterea în Ucraina a unor sisteme antiaeriene de fabricaţie sovietică.

„Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme… Îşi creează singure probleme cu mâna lor”, a declarat purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.

Deocamdată „nu se poate vorbi despre un proces activ de negocieri” cu Occidentul, deoarece „pentru moment există doar anumite contacte asupra anumitor probleme care apar”, a declarat Maria Zaharova.

„În momentul de faţă nu există niciun fel de proces activ de negociere [cu Statele Unite]. Avem unele contacte pe anumite probleme care apar și nici măcar nu sunt legate de probleme existenţiale, ci probleme, contacte punctuale”, a menționat diplomatul.

Zaharova a amintit că, șase luni, partea rusă ”a fost implicată activ în relansarea procesului de negociere cu Statele Unite pe o serie de platforme”. ”Securitatea cibernetică, securitatea globală, Ucraina”, le-a enumerat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Ea nu a dorit să comenteze declaraţiile ministrului de externe polonez Zbigniew Rau, care a afirmat că Polonia ar putea înlocui Rusia în cadrul G20.

„Nu vreau să comentez toate aceste declaraţii ipotetice, pentru că nu are sens şi nici nu este convenabil, este ceea ce şi-ar dori ei. Dacă ar depinde numai de ei, atunci doar ei ar mai rămâne pe Pământ”, a spus Maria Zaharova.

Rusia a decis să se retragă din Consiliul Europei deoarece drepturile sale erau îngrădite în cadrul organizaţiei paneuropene. „Ei (Consiliul Europei – n.r.) ne-au restrâns drepturile pe care le aveam în calitate de membri ai acestei organizaţii, pur şi simplu ne-au îngrădit drepturile: să fim cu drepturile călcate în picioare, să plătim cotizaţii, să nu avem posibilitatea să ne apărăm punctul de vedere”, a precizat Maria Zaharova.

Pagină web a Ministerului Afacerilor Externe rus, dar şi paginile altor instituţii de stat, au fost supuse permanent în ultimele două săptămâni unor atacuri de tip DoS (blocarea serviciului – n.r.), a mai reclamat Maria Zaharova.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la apelul de acordare de ajutor venit din partea liderilor aşa-numitelor republici Luhansk şi Doneţk, din Donbas. El a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, scopul fiind demilitarizarea și denazificarea țării. Drept umare, SUA, ţările UE, Marea Britanie, precum și o serie de alte state au anunțat că impun sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice din Rusia.

Maia Sandu: „Trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze”

Articolul precedentApel către companiile aeriene: Animalele de companie trebuie îmbarcate alături de proprietarii lor
Articolul următorExpert în securitate militară: “Numărul de refugiați din Ucraina va crește”