Sursa: Facebook

Președintele Klaus Iohannis se declară optimist după participarea sa la discuțiile din cadrul Consiliului European pe tema aderării țării noastre la Schengen, în ciuda faptului că a trecut abia o săptămână de când România a primit un „nu” și a rămas în continuare în afara acestui spațiu de liberă circulație din Uniunea Europeană.

Aparent, pentru Iohannis, discuțiile cu liderii europeni sunt făcute la timp, chiar dacă până la votul din Consiliul Justiție și Afaceri Interne de săptămâna trecută au existat critici potrivit cărora, ca președinte al țării, a avut alte preocupări în toată perioada în care putea face demersuri serioase pentru a asigura reușita României privind aderarea.

Însă, în continuare, Iohannis o ia „pas cu pas” și explică cât de aproape e țara noastră de Schengen… în 2023. Într-o postare pe Facebook, președintele țării asigură că „am făcut pași înainte în direcția bună în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen”, această convingere intimă a sa fiindu-i confirmată după o întâlnire de ieri:

În urma discuțiilor pe care le-am solicitat în cadrul Consiliului European, sunt optimist că România va intra în Schengen, fără alte condiții, în cursul anului 2023. Le-am transmis liderilor europeni că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la așteptări legitime, și noi, românii, așteptăm la rândul nostru semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene.

Avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Votul Austriei și votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie rezolvate. Concluzia tuturor acestor discuții este că pregătirea va fi mai profundă și că se va găsi o soluție pozitivă în cursul anului viitor”.

De altfel, acesta anunțase că va pleca la Bruxelles, pentru a „ridica tema aderării României la spațiul Schengen în plenul Consiliului European” și că va „explica din nou de ce țara noastră trebuie să facă parte din spațiul Schengen, dar soluții practice se vor găsi într-un viitor Consiliu JAI și cred că putem adera în 2023”. Iar în stilul caracteristic, a asigurat abia acum că este hotărât să găsească „o soluție pentru a ne îndeplini acest obiectiv național strategic”.

Iohannis a avut totuși și o reacție după votul din Consiliul JAI, când a subliniat că, în opinia sa, „România a primit un NU nemeritat din partea Austriei pentru o chestiune pe care nu noi am cauzat-o”.

În octombrie, după votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, preșetintele României opina că „aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins foarte multe demersuri”.

Articolul precedentFostul șef al DSVSA Botoșani, trimis în judecată pentru abuz în serviciu; două angajate cer daune
Articolul următorCiucă, în Franța: „Avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cât mai bine cu țara”