Sursa: Google maps

Mihai Țurcanu, fost europarlamentar PNL și fost director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, în prezent simplu consilier superior în cadrul instituției, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv abuz în serviciu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava spun că acesta, alături de alte două persoane, a făcut presiuni în interiorul DSVSA Botoșani în legătură cu atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar.

Ex-directorul Țurcanu se află sub control judiciar, urmând a fi judecat la Tribunalul Botoșani pentru abuz în serviciu (două fapte), abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul și delapidare, în timp ce Mădălina Raluca Roșu – în continuare director al Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, este acuzată complicitate la abuz în serviciu.

Acuzat în dosar este și administratorul unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu. De menționat că în dosar s-au constituit părți civile două angajate ale DSVSA Botoșani – șefa serviciuului economic și o consilieră în cadrul achizițiilor publice, acestea fiind supuse presiunilor constante timp de mai multe luni, până în momentul în care Țurcanu a intrat în vizorul DNA.

În perioada octombrie – decembrie 2021 – prima parte a anului 2022, inculpatul Țurcanu Mihai ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase inițial licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

În contextul menționat mai sus, din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției, implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți. Inculpata Roșu Mădălina-Raluca a fost cea care l-a „consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde etc, în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale.

În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat, în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Botoșani s-a constituit parte civilă cu suma de 130.000 lei”, precizează procurorii anticorupție.

Articolul precedentExclusiv. Depozitarea gunoiului din București, între autonomie și monopol(ne)controlat. Războiul dintre ECO SUD SA și administrație se duce în instanță, pe banii cetățenilor
Articolul următorIohannis încă măsoară pașii, după eșecul Schengen: „Sunt optimist”