Sursa foto: The New Federalist

Potrivit unui plan strategic, liderii Uniunii Europene (UE) și-au propus ca până în 2025 să mobilizeze 5 mii de militari pentru crearea unei forțe militare comune. Astfel, UE se va putea implica în crizele interne ale uniunii, fără a mai aștepta ajutor din partea americanilor.

Conform Reuters, „capacitatea de desfășurare rapidă a UE” va fi alcătuită din componente terestre, aeriene și maritime. Miniștrii de externe a statelor membre au început discuțiile luni seară, iar până în martie 2022 se va conveni unui document final cu privire la armata Uniunii Europene.

Armata UE va avea 5.000 de militari

 Forța militară ce urmează a fi creată va îndeplini o gamă largă de sarcini militare de gestionare a crizelor de pe continentul european. Mai mult decât atât, armata va fi capabilă, fără ajutorul SUA, să răspundă unor amenințări și să reacționeze la o criză. De asemenea, militarii vor putea interveni pentru salvarea și evacuarea cetățenilor europeni dintr-un mediu ostil.

Pentru ca armata Uniunii Europene să fie creată e nevoie de un consens din partea tuturor celor 27 de state membre. Documentul Uniunii Europene intitulat „Busola strategică” este asemănător conceptului strategic al NATO. Din 2007, UE a menţinut grupuri de luptă de 1.500 de militari, dar acestea nu au fost niciodată folosite, în pofida eforturilor de a le disloca în Ciad şi Libia. Conform planului strategic, împărțirea grupurilor de luptă în unități mai mici le-ar face mai eficiente și mai dislocabile.

Problema armatei europene la nivel internațional

În momentul de față, singura forță militară de care dispune UE este cea a trupelor deținute de statele membre. Chiar dacă pot fi utilizate în situații de urgență, UE nu poate interveni în forță precum Rusia sau SUA. Mai mult decât atât, chiar dacă Uniunea Europeană încearcă să ia poziții cu privire la conflictele militare din lume, din lipsa unei forțe armate, partea UE e mai mult ca rol consultativ.

Părerile sunt împărțite, iar până în acest moment nu s-a ajuns încă la un consens cu privire la formarea unei forțe armate, existând păreri de ambele părți care sunt în opoziție clară.

Gafă monumentală. Consilierul prefectului de Călărași urează „La mulți ani” Armatei Române postând un soldat german pe frontul din Rusia

Articolul precedentFlutur, despre majorarea pensiilor: „Toată lumea e de acord, dar trebuie să vedem ce avem în cămară”
Articolul următorCum arată amendamentele la legea privind obligativitatea certificatului verde: obligații, sancțiuni și excepții
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.