Cseke Attila, legat de PNDL 3. „Fiecare UAT va avea prealocată finanțarea minimă pentru cel puțin un proiect eligibil”

Execuția contractelor prin PNDL 3 va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri, urmând să fie organizată o structură specială în cadrul Ministerului Dezvoltării, care va asigura monitorizarea proiectelor.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a făcut câteva precizări legate de Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cunoscut și ca PNDL 3. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, au fost supuse dezbaterii publice ordinul pentru aprobarea „Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a OUG 95/2021”, cel care prevede aprobarea PNDL 3.

„Pentru a evita creșterea disparităților și pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) va avea prealocată finanțarea minimă pentru cel puțin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice. Totodată, localitățile care accesează împreună fondurile disponibile prin acest program, prin Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanțare sporită cu 10%”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării. Concret, este vorba de cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, 4 milioane pentru fiecare comună și 7 milioane pentru fiecare oraș. De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reședințele de județ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reședință de județ – 43 de  milioane de lei. Fiecare sector al municipiului București poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte prin PNDL 3.

O informație importantă este cea legată de lucrările de asfaltare, acestea se vor finanța doar acolo unde deja există rețea de apă și de canalizare, tocmai din dorința de a evita situațiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea rețelei de apă și canalizare.

Potrivit comunicatului menționat, contractele de finanțare multianuale încheiate între MDLPA și beneficiari au o durată de maximum 5 ani bugetari, fără a depăși data de 31 decembrie 2028, și se încheie în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanțare. Mai mult, execuția contractelor va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri, urmând să fie organizată o structură specială în cadrul Ministerului Dezvoltării, care va asigura monitorizarea proiectelor.

Reamintim că Proiectul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost cel care a destabilizat coaliția de guvernare, după ce proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de guvern din 1 septembrie, fapt care a dus la demiterea ministrului Justiției de la acea vreme, Stelian Ion, acuzat că nu a avizat proiectul. Mai departe a urmat retragerea sprijinului politic al premierului, depunerea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu și demisia miniștrilor din partea USR PLUS, precum și a vice-premierului Dan Barna.

Avocatul Poporului respinge cererea de constestare la CCR a PNDL 3

Articolul precedentCNSU a aprobat certificatul verde ca „bilet de acces” la restaurante, cinematografe sau nunți
Articolul următorCătălin Drulă, despre AUR: „Nu poți să faci majorități doar cu oameni simpatici”