Precipitații istorice în vestul României

Ciclonul care a devastat Germania și Belgia lasă prăpăd în urma lui și în România

Precipitații de 250 l/mp au fost înregistrate noaptea trecută la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea ierii, potrivit unui comunicat de presă tranmis de Apele Române. Potrivit autorităților nu au fost victime omenești, iar pagubele materiale sunt însemnate.

„Precipitații de 223 l/mp s-au înregistrat într-un interval de 5 ore, în cursul serii trecute, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii. Până în cursul dimineții, au mai căzut, în același loc, încă 25 l/mp (total: 250 l/mp). În urma ploilor torențiale, de tip flash-flood, precum și a scurgerilor rapide de pe versanți, pe râul Ocoliș, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe. În aceste localități Ocoliș -sat Ocoliș și Vidolm (județul Alba) și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj) s-au înregistrat, la această oră, cele mai însemnate pagube materiale. Nu au fost victime omenești”, se arată în comunicatul celor de la Apele Române.

Inundații în Germania: 80 de morți și peste 1.300 de dispăruți

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, împreună cu cele ale IJSU Alba și voluntari din cadrul primăriilor Ocoliș, Vidolm (județul Alba) și Ocolișel (județul Cluj), acționează cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cele două cursuri de apă, precum și pentru deblocarea căilor de acces din zonă.

„Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei sunt în scădere, fiind sub cotele de atenție. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu pentru bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior al râului Arieş (judeţele Alba şi Cluj), conform avertizării hidrologice emise de INHGA, până sămbătă, la ora 9.00 (cod portocaliu) și până la ora 16.00”, au mai transmis Apele Române.

Reamintim că un ciclon format în largul Mării Negre, în urmă cu o lună, a făcut ravagii în zona de est a României, municipiul Galați fiind inundat de două ori. În 23 iunie, în numai 45 de minute au căzut 79,6 l/mp, iar rețelele de captare a apei de ploaie nu a făcut față. În urma celor două inundații, în oraș au avut loc mai multe accidente de teren, în zone diferite, iar zeci de morminte au fost afectate de cantitatea masivă a precipitaților.

VIDEO: O ploaie cu piatră a făcut prăpăd în Galați

Articolul precedentSTS: 112 și abuzul la care a fost supus
Articolul următorNoul mandat al primarului reales de la Șotrile, invalidat!