În plina cruciada dusa de Ministerul Educatiei si Cercetarii împotriva unora dintre universitatile particulare, în Europa circula sute de diplome false emise de Universitatea de stat din Oradea. Premierul Emil Boc a preluat de la Ecaterina Andronescu nu numai scaunul de ministru si bomba de sub el. Guvernantii stiu foarte bine ca ne paste, în orice clipa, un urias scandal international dar nu fac niciun demers sa anuleze diplomele. Ar fi bine ca “noul”  ministru al Educatiei sau cel care-i va urma sa nu mai faca jocul membrilor familiei Maghiar, considerati principalii autori ai falsurilor. Acestia continua sa profeseze în universitate si sunt platiti, în continuare, din bugetul Educatiei, chiar daca sunt judecati, pe lânga falsuri, pentru un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro.

În 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis tn judecata pe Teodor Maghiar, fostul rector al Universitatii din Oradea, pentru ca a falsificat, în mod repetat, datele privind numarul studentilor admisi pe locurile fara taxa, inducând în eroare Ministerul Educatiei. Falsul a avut un scop precis! Cunoscând ca de numarul studentilor depinde dimensionarea alocatiei bugetare Maghiar a umflat numarul acestora, subtiind bugetul Educatiei, în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004, cu peste 24,3 milioane de euro. Nu s-a oprit însa aici…

„Analfabeti” cu diploma de România

Scandalul diplomelor false a demarat în urma cu aproape trei ani în urma emiterii, ilegale, la universitatea din Oradea, a sute de diplome de licenta si de studii aprofundate,  în urma emiterii, ilegale, de diplome de studii aprofundate, în favoarea unor cetateni straini (cei mai multi italieni, dar si polonezi, marocani si alte nationalitati). Primele cazuri au fost descoperite la Facultatea de medicina, unde au fost emise o serie de diplome false, în colaborare cu „Institutul european de tehnologie” din San Marino, o universitate neacreditata si nerecunoscuta la nivel european.  Diplomele au fost emise în domenii de medicina alternativa (Naturopatie, Osteopatie, Chiropractica, Dietologie si fiziokinetoterapie) desi la Facultatea de Medicina si Farmacie nu functionau asemenea programe de studii. „Eliberarea diplomelor s-a facut fara a avea în spate programe analitice, planuri de învatamânt, cataloage de note si registrele matricole aferente programelor în cauza”, se arata în raportul Departamentului de Control al Ministerului |nvatamantului. Constatarea Corpului de Control al Guvernului a fost înca si mai dramatica. Potrivit raportului inspectorilor guvernamentali, nici rectorul Maghiar, nici subordonatii acestuia, nu au verificat, cel putin, daca macar unul dintre absolventii studiilor postuniversitare absolvise o forma de învatamânt superior. N-ar fi tocmai de mirare, în atare conditii, sa nu fi trimis în Italia, cu diploma de Oradea, medici care citesc pe silabe.

Semnaturi false sub stampila Educatiei

Falsul nu a constat însa doar în certificarea, cu diplome false a unor impostori. Nici diplomele în sine nu sunt în regula, astfel ca este de necrezut, practic, ca niciunul dintre controale nu a constatat ca semnaturile de pe diplome sunt false, la rândul lor. Astfel s-a ajuns la situatia în care, pe multe dintre diplome sa fie o  singura semnatura autentica – cea a principalului faptuitor, rectorul Teodor Maghiar! Or, pe orice astfel de diploma se pun trei semnaturi: în primul rând a decanului facultatii, apoi a secretarului sef al Universitatii, abia ultima fiind a rectorului. Astfel s-a ajuns la situatia ca trei diplome „de studii aprofundate”, eliberate pentru trei facultati diferite (de medicina si farmacie, de arhitectura si constructii si cea de educatie fizica si sport, sa aiba aceeasi semnatura la pozitia „Decan”. Cum de nu le-a fi sarit în ochi acest lucru inspectorilor care au controlat Universitatea oradeana, sau mai corect de ce? Poate pentru ca, spun surse din interior, dupa ce l-ar fi luat la întrebari pe rector, ar fi aflat de la secretara sefa Elena Durgau ca si semnatura ei a fost falsificata. Urmatoarea întrebare era cine i-a adus diplomele la semnat, apoi cine le-a înregistrat, cum de nu a vazut semnaturile false secretara- sefa, când le-a notat în registrul special etc. Daca ar fi facut acest lucru, unicul rezultat posibil ar fi fost întocmirea de plângeri penale. |n loc de aceasta, cele doua echipe de control au constatat doar ca nu au fost îndeplinite conditiile legale la eliberarea diplomelor.

Daune de milioane de euro

Diplomele de studii false, sunt valabile si astazi si recunoscute la nivel european! Sunt „semnate” de rector, decan si secretar-sef si au stampila Ministerului Educatiei. O parte dintre diplome au fost anulate, în 2007, de catre Stefan Leuca, rector provizoriu al Universitatii, dar anularea nu a produs efecte deoarece Universitatea a cerut mai întâi ca ministerul Educatiei sa trimita la Oradea un document prin care sa aduca clarificari asupra procedurilor de anulare. Proceduri care nu au fost clarificate nici pâna astazi, în pofida solicitarilor repetate ale Universitatii Oradea. Nefiind anulate, diplomele italienilor „scoliti” la Oradea sunt cât se poate de oficiale cât timp au antetul Universitatii, stampila ministerului Educatiei Nationale iar anularea nu a fost comunicata autoritatilor italiene.
Explicatia este la îndemâna – „Frica pazeste pepenii”! Nici Universitatea de Stat din Oradea nici ministerul Educatiei nu îsi pot permite sa anuleze diplomele strainilor – cine ar semna pentru intrarea în legalitate ar trage si ponoasele pentru vinovatia celor înca nepedepsiti. Iar declararea oficiala a nulitatii acestora i-ar determina sa intenteze procese de milioane de euro autoritatilor romane – ei au semnat si respecta aidoma clauzele contractului de studii, oneros mai mult ca sigur pentru unii „universitari” oradeni.

San Marino da cu tifla

Dupa izbucnirea scandalului si demisia rectorului Traian Teodor Maghiar (cel care i-a succedat în functie tatalui sau, Teodor Maghiar), conducerea Universitatii Oradea a încercat o diversiune si a solicitat institului din San Marino sa colecteze diplomele de la fiecare absolvent în parte si sa le trimita în România. Scopul era, dupa cum lesne se poate întelege, anularea diplomelor, sub pretextul doar al „operarii” unor modificari. Cei din San Marino nu au muscat momeala: „Ei (n.r. beneficiarii diplomelor false) nu cred ca li se va reda diploma de studii aprofundate, dupa schimbari; riscul este imens pentru ei, daca ar pierde aceasta diploma pot cere daune morale si materiale între 100.000 si 200.000 de euro fiecare. Noi va putem furniza adresele sa comunicati direct cu ei”, se arata în scrisoarea de raspuns a presedintelui Institutiei din San Marino. Scrisoarea acestuia catre partenerii din Oradea le mai atrage atentia ca diplomele au stema statului român si ca parteneriatul stipuleaza ca Universitatii de stat din România îi apartine, în exclusivitate, întreaga responsabilitate a valorii si calificarii „studentilor”. Este de domeniul evidentei ca teama de procese si de plata a daunelor este marele obstacol pentru Ministerul Educatiei.

Filiera Elvetia

Ca într-o autentica dinastie, Traian Teodor Maghiar i-a succedat în functie tatalui sau Teodor, înlaturat din functie dupa trimiterea în judecata, de catre DNA, pentru prejudiciul de 24 de milioane de euro, cauzat bugetului Educatiei. Traian Teodor a intrat însa foarte repede în hora procurorilor DNA, care au început urmarirea penala împotriva sa (alaturi de tatal – Teodor), cercetându-l pentru savârsirea infractiunii de fals intelectual – semnase si el, în calitate de prodecan al Facultatii de Medicina o parte dintre sutele de diplome de licenta si de studii aprofundate false.
Desi urmarirea penala împotriva sa începuse deja, din 2006, Traian Teodor Maghiar a continuat sa „opereze”. Dupa ce a iesit la iveala parteneriatul ilegal cu San Marino, Traian Teodor Maghiar a continuat sa angajeze Universitatea în scandaluri internationale, semnând si stampilând diplome în afara legii. La data de 19 ianuarie 2007, rectorul Traian Teodor Maghiar a semnat, alaturi de presedintele unei pseudo-universitati din Elvetia, diploma prin care-i recunostea unui cetatean german, titlul de doctor în osteopatie (terapia oaselor si articulatiilor). Hârtia, nu ar fi avut nicio valoare, deoarece emitentul diplomei, „Libera Universita degli Studi di Scienze Umane e Tecnologhiche” din Lugano (Elvetia) nu este acreditata. Stampila si semnatura rectorului dau însa greutate diplomei, pe care scrie: „Aceasta diploma este eliberata în conformitate cu legislatia Statului Român”.

Tupeu fara frontiere

Daca va întrebati care au fost consecintele scandalului asupra faptuitorilor, raspunsul este unul dezarmant. Ministerul Educatiei nu a luat vreo masura împotriva celor care au comis falsurile, iar conducerea Universitatii nici atât. Rectorul de astazi, Cornel Antal, fost subaltern fidel al lui Teodor se ascunde în spatele procurorilor DNA si spune ca are mâinile legate pâna se termina ancheta. El nu a dispus vreo ancheta interna în care sa stabileasca cine se face vinovat de compromiterea într-o asemenea maniera a Universitatii si nu pare a fi interesat de identificarea si sanctionarea vinovatilor.
Desi macar unul dintre ei este autor al infractiunii, fostul rector Teodor Maghiar (trecut demult de vârsta pensionarii), fiul acestuia Traian Teodor Maghiar, ba chiar si secretara sefa, pot fi gasiti la aceeasi adresa: Universitatea de stat Oradea.

Articolul precedentSaorma periculoasa pentru siguranta nationala
Articolul următorRomania „Nașilor” -Corneliu Istrate – Galați