Una dintre cele mai celebre saormarii, cea din zona Dristor, este printre multele afaceri din România ale unui cetatean turc, Mustafa Pakcan, pe care  Serviciul Roman  de Informatii îl considera „un pericol la adresa sigurantei nationale”.

Pakcan, seful unui puternic clan, cu o structura „extrem de disciplinata”, a reusit sa obtina stabilirea domiciliului în România, datorita deciziei judecatoarei Gabriela Bogasiu, un magistrat extrem de controversat de la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, în ciuda faptului ca Pakcan este considerat un pericol pentru siguranta României, el s-a stabilit aici, împreuna cu numerosul sau clan, si îsi extinde afacerile tot mai mult, chiar sub obladuirea unor sefi din Politia Romana.

Ba, mai mult, unul dintre fii sai a cerut si, bineînteles, a si obtinut, în ianuarie 2009,  cetatenia romana.

Pe 25 mai 2005, Mustafa Pakcan, cetatean turc, nascut pe 25 septembrie 1954, în localitatea Mut, din Turcia, solicita Serviciului pentru Straini al municipiului Bucuresti, din cadrul Autoritatii pentru Straini, structura a Ministerului Administratiei si Internelor, aprobarea stabilirii domiciliului în România. Dupa studierea documentatiei si efectuarea verificarilor de rigoare, pe 21 noiembrie 2005, Autoritatea decide respingerea cererii lui Pakcan. Concret, respingerea stabilirii domiciliului turcului în România a avut la baza informatiile primite de la SRI. „În baza informatiilor transmise de Serviciul Roman de Informatii, precum si a rapoartelor întocmite de Comisia constituita la nivelul Autoritatii pentru Straini, lucrari ce au caracter secret, directorul general al Autoritatii pentru Straini a hotarât respingerea cererii de stabilire a domiciliului în România formulata de Pakcan Mustafa, fapt comunicat acestuia prin adresa nr. 40907/BF/SIV din 23.11.2005. Masura a fost întemeiata pe prevederile art. 70 alin. 1 litera f) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.194/2002 privind regimul strainilor în România, modificata si completata prin Legea  nr. 482/2004. În speta, cetateanul strain se gaseste, conform organelor cu competente în domeniu, în situatia de a prezenta pericol pentru siguranta nationala”, se arata în documentele Autoritatii. Cele doua documente care au stat la baza deciziei Autoritatii sunt adresa SRI nr. 036177 din 19 iulie 2005 si, bazat pe aceasta, Raportul propriu nr. 036289/TC/21 noiembrie 2005.

Curtea de Apel Bucuresti tine la siguranta nationala

Mustafa Pakcan nu se lasa si contesta decizia Autoritatii pentru Straini la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a Contencios  Administrativ si Fiscal. Însa prin sentinta civila nr. 657 din 20 martie 2006, magistratii CAB resping contestatia turcului si mentin decizia Autoritatii pentru Straini de respingere a cererii de stabilire a domiciliului în România. Astfel, judecatorii CAB au apreciat ca, având în vedere ca Pakcan nu a îndeplinit una dintre conditiile cumulative ale OUG 194/2002, impuse de lege cetatenilor straini pentru a-si stabili domiciliul în tara noastra, si anume de a „nu prezenta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala.” Trebuie sa mentionam aici ca în tot acest timp seful clanului Pakcan si-a vazut nestigherit de numeroasele afaceri din România: restaurante, cresterea pasarilor, case de schimb valutar, turism etc.

Judecatoarea Bogasiu îl ajuta pe Pakcan si sfideaza SRI

Bine sfatuit de personaje din anturajul Justitiei romane, „periculosul turc” face recurs împotriva sentintei magistratilor CAB la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Si, cum spuneam, nu greseste. Actiunea sa este judecata de completul format din Aneta Floarea, magistrat asistent, judecatoarele Carmen Frumuselu, Simona Marcu si, mai ales, Gabriela Bogasiu, care este si presedintele completului. Astfel, prin decizia nr. 1742 din 23 martie 2007, cele patru judecatoare, în frunte cu Bogasiu calca în picioare legislatia romana în domeniul sigurantei nationale, anuleaza decizia Autoritatii Pentru Straini si obliga institutia „sa-i aprobe  reclamantului stabilirea domiciliului în România.”  Practic, cele patru magistrate, carora se pare ca le place mult saorma, chiar periculos de mult, nu au facut altceva decât sa-si însuseasca solicitarea si argumentele turcului. Concret, iata cum îsi argumenteaza Bogasiu si ciracele decizia data în favoarea lui Pakcan: „S-a retinut astfel ca persoana sa prezinta pericol pentru ordinea publica si siguranta nationala, considerându-se drept o imposibilitate legala prezentarea adresei SRI nr. 036177 din 19 iulie 2005 si a Raportului Autoritatii pentru Straini nr. 036289/TC/21 noiembrie 2005; aprecierea instantei de fond este eronata, deoarece primul act mentionat are o valoare consultativa (reprezinta un punct de vedere), iar cel de-al doilea act, fiind emis de Autoritatea pentru Straini, nu poate intra sub incidenta Legii nr. 51 1991 privind siguranta nationala.” Asadar, judecatoarea Gabriela Bogasiu considera ca un document extrem de important al Serviciului Roman de Informatii, numai pentru ca reprezinta un punct de vedere, nu merita sa fie luat în seama, chiar daca informatiile din el sunt, probabil, importante pentru siguranta  statului! Ce-i pasa magistratei Bogasiu ca individul respectiv ar putea fi, eventual, un membru important al unei organizatii teroriste turce, care ar spala si, totodata, ar produce bani în România pentru alimentarea acesteia, sau ca ar putea fi un punct important de tranzitare a drogurilor catre Occident?! Doar ipoteze, desigur…

Seful Sectiei 12 Politie da onoarea pe kebab

Pentru a-si sustine cauza în fata instantelor si pentru a contracara verdictul clar dat de SRI, Mustafa Pakcan a apelat la multe mijloace extrajudiciare, cum ar fi diversele recomandari ale unor indivizi sau institutii, de la presedintele asociatiei de proprietari a blocului 14 B, scara 2, bdul Camil Ressu nr. 1, unde locuieste o parte din membrii clanului Pakcan, pâna la reprezentantul Fundatiei de Servicii Islamice din România. Dar cea mai scandaloasa recomandare favorabila lui Pakcan apartine unui sef din Politia Romana. Este revoltatoare prin faptul ca emana de la Sectia 12 Politie, din sectorul 3, ca este semnata de seful acesteia, comisar sef Constantin Ionescu, dar si prin continutul propriu-zis. Iata ce matasos este comisarul sef Ionescu cu turcul periculos, prin emiterea adresei nr. 1585864 din 22 martie 2007: „Domnului Pakcan Mustafa, bdul Camil Ressu nr. 1 (…) Prin prezenta se adevereste ca dl. Pakcan Mustafa, cetatean turc, cu resedinta în Bucuresti (…), identificat cu permis de sedere  seria ROU nr. 0071394 (…), locuieste si lucreaza în raza de competenta a Sectiei 12 Politie, înca din anul 1999. Mentionam ca în tot acest timp, dl Pakcan Mustafa nu a cauzat nici un conflict de nici un fel, nu a fost observata sau sesizata nici o încalcare a legii de catre acesta, si nici nu a fost niciodata înregistrata vreo plângere, la organele de politie pentru vreo fapta savârsita de acesta. Mentionam ca, în masura în care îl cunoastem pe dl. Pakcan Mustafa, în exercitarea atributiilor politiei, acesta este o persoana fara antecedente penale, fara incidente si fara încalcari de nici un fel ale legii, acesta fiind o persoana respectabila în comunitate. ”

În atentia ministrului Vasile Blaga

Dincolo de gretosenia pe care o provoaca un asemenea text semnat de un ofiter al Politiei Romane, sefii din MAI ar trebui sa-l întrebe pe seful Sectiei 12 Politie, daca toata sectia 12 beneficiaza de saorme moca sau doar el si ceilalti din conducere, pentru conceperea si semnarea unui asemenea text, care transforma o institutie a MAI într-un saivan de oi la dispozitia patronului saormeriei Dristor?! Spunem aceasta deoarece comisarul sef Constantin Ionescu putea sa elibereze o recomandare numai la solicitarea unei institutii a statului si nu a unui cetatean, indiferent cine ar fi el, iar continutul se rezuma, în limbaj strict functionaresc, la „nu figureaza în evidentele noastre…”, „nu sunt date ca ar fi…” etc. La cât de catifelat e textul sefului Sectiei 12 la adresa lui Pakcan, rezulta ca acesta este un adevarat sfânt! Si înca ceva: din 1999, de când Pakcan a dat drumul la saormeria sa, situata la intersectia bulevardelor Mihai Bravu, Camil Ressu si a Caii Dudesti, nici un echipaj de politie, nici de la Rutiera si nici de la ordine publica, nu mai stationeaza în aglomerata intersectie, pentru a nu deranja vadul lui Pakcan, la care adasta mai ales seara si noaptea, zeci de interlopi care-si parcheaza masinile pe trotuare si în aglomerata intersectie pentru a se înfrupta din  saormele lui Pakcan!

Sotul judecatoarei Bogasiu, omul arabilor

Pentru atitudinea judecatoarei Bogasiu, extrem de favorabila turcului considerat periculos de catre SRI, ar putea exista o explicatie, foarte bine documentata, de altfel, de catre serviciile secrete romanesti. Astfel, într-unul dintre documentele acestor servicii, care analizeaza o  afacere de spalare de bani în care sunt implicati mai multi oameni de afaceri romani si arabi, se scrie, negru pe alb: „Mentionam ca cetatenii arabi sunt consiliati de catre avocatul Bogasiu Mihai, nascut la 18.08.1967 în Bucuresti (…)”. Bogasiu Mihai este nimeni altul decât sotul judecatoarei Gabriela Bogasiu, cea care i-a dat drept de sedere, prin decizia ei, turcului Mustafa Pakcan, considerat periculos pentru siguranta nationala de catre SRI. Documentul din care am citat scurtul fragment de mai sus a fost emis de o unitate militara din cadrul Serviciului Roman de Informatii, pe data de 17 ianuarie 2005. Asadar, pentru „cunoscatori”, solutia judecatoarei Bogasiu nu este neaparat surprinzatoare!


Afacerile clanului Pakcan

Mustafa Pakcan, alaturi de cei doi fii ai sai, Ahmet Ugur si Kazim Fatih, dar si de alte rude sau subordonati pe care îi aduce, periodic, din Turcia, are mai multe firme. Gullu Baba SRL, Dinamic Exchange SRL, Ferma Manasia SRL, Avicola Manasia SRL, Dristor Kebab SRL, Nasip Exchange SRL, Palmet Foods SRL si Kebap Shop SRL. Toate sediile firmelor sale si ale restaurantelor sau caselor de schimb valutar, ca si domiciliile clanului sau sunt pazite foarte strict de indivizi care par a fi foarte bine pregatiti din punct de vedere militar si carora nu le scapa nici o miscare din zona de actiune a clanului. Se pare ca afacerile cu saormariile îi merg bine lui Mustafa Pakcan, clanul sau deschizând  mai multe unitati de desfacere în tot Bucurestiul si nu numai. De la case de schimb valutar, turism, alimentatie publica, restaurante, pâna la cresterea pasarilor si imobiliare, nederanjat de majoritatea autoritatilor statului, de la sefii din Primaria sectorului 3 pâna la granguri din Politia Romana, Mustafa Pakcan este tipul perfect al individului care doreste, si face orice pentru a reusi, sa stea cât mai în umbra, fara a deranja pe nimeni, chiar daca este nevoit sa produca bani. Din ce în ce mai multi.

Articolul precedentOntanu si-a tras judecator pentru Obor
Articolul următorUniversitatea de stat din Oradea, bomba Educatiei