Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

De la debutul războiului și până astăzi, Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de patriarhul Kiril, a lăudat deciziile lui Putin de a invada Ucraina, motiv pentru care tot mai mulți preoți au decis să întoarcă spatele Moscovei.

Unul dintre ei este preotul Nicolai Pluzhnik, care povestește cum a fost prima zi de război din fața alarului. 

„Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă și am auzit brusc sunetele șocante ale bombardamentelor”, a povestit pentru BBC preotul.

Bisericile din Ucraina nu vor oficializa Slujba de Înviere din cauza războiului

Acesta a mai precizat că oamenii care ajutau la activitățile din biserică și-au pierdut viața, iar biserica a devenit mai pustie ca niciodată.

(…) au fost uciși amândoi când un obuz de artilerie a lovit apartamentul lor. Știu despre alți câțiva dintre enoriașii noștri care au murit”, spune preotul.

Pluzhnik, ce aparție de Biserica Ortodoxă Rusă, a cerut să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a primit indepedența fața de cea rusească în urmă cu trei ani.

Preotul a mai declarat că foarte mulți preoți au renunțat să mai slujească Bisericii Ortodoxe Ruse din cauza atitudinii pro-război a patriarhului Kirill, un suporter al lui Putin.

Pluzhnik și familia sa au reușit să fugă din calea războiului și s-au retras în Cernăuți, unde vor sta temporar într-o casă modestă.

Rusia, o țară a iubirii și a păcii- varianta patriarhului Kirill

„Când a început războiul, așteptam vești și reacții de la patriarhul Kirill al Moscovei, „părintele” bisericii noastre. Dar la început nu a existat nicio reacție, iar apoi a fost mai rău. Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă și și-a dat binecuvântarea pentru război. Nu a fost doar el, ci majoritatea preoților din Patriarhia Moscovei [Biserica Ortodoxă Rusă], inclusiv unii care au chiar rădăcini ucrainene. Am fost în stare de șoc”, a adăugat preotul.

De asemenea, patriarhul nu a condamnat uciderea civililor și a ținut slujbe, televizate în Rusia, pentru binecuvântarea armatei rusești. Luna trecută, acesta a preicizat că ce se întâmplă acum reprezintă „mântuirea umană”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica. Vorbim despre mântuirea umană, despre unde va ajunge omenirea și de care parte a lui Dumnezeu Mântuitorul”, a spus patriarhul.

Acesta i-a îndemnat pe soldații ruși să își apere țara „așa cum numai rușii o pot face”, precizând că Federația Rusă este o țară „iubitoare de pace”, care a suferit mult din cauza războiului.

„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara”, a declarat Kirill.

Declarațiile prelatului a atras furia altor preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe, iar opinia publică din Vest i-a cerut o delimitare față de Putin.

Citește și articolul: Protest pro-Putin în Serbia. Mii de persoane au scandat „fără NATO”

Articolul precedentMamele din Ucraina protestează, la Constanța, împotriva războiului
Articolul următor1 Mai pe litoral. Marea Neagră, destinația preferată de români
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.