Foto: Facebook/Nicușor Dan
Foto: Facebook/Nicușor Dan

Agenția Națională de Integritate solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să analizeze două acuzații legate de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, infracțiuni presupus a fi comise de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

ANI a publicat astăzi cele mai noi rapoarte, care îi vizează pe Nicușor Dan și pe Sorin Oprescu, în privința acestuia din urmă constatându-se că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03 ianuarie 2018 – 15 iunie 2020. Însă, în ceea ce îl privește pe primarul general al Municipiului București, concluziile ANI sunt mult mai „stufoase”.

Potrivit ANI, Nicușor Dan s-a aflat în stare de incompatibilitate, dar și în conflict de interese, ar fi comis abuz în serviciu și și-ar fi folosit funcția pentru favorizarea unor persoane, astfel că au fost sesizați atât procurorii, cât și Instituția Prefectului București și Curtea de Conturi a României.

În ceea ce privește incompatibilitatea, se arată că Nicușor Dan, „în perioada exercitării mandatului de primar general, a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare“, iar conflictul de interese administrativ ar consta în aceea că „în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), DAN NICUȘOR DANIEL a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei”.

Legat de sesizarea Parchetului general, ANI arată că „amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități; în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”.

Cât privește sesizarea prefecturii, aceasta ține de „legalitatea exercitării de către primarul general DAN NICUȘOR DANIEL a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare”. În această privință, cel care încă este prefect al Capitalei, Toni Greblă, a asigurat că „o să constate încetarea mandatului, în cazul în care starea de incompatibilitate rămâne definitivă, fie după curgerea acestui termen de 15 zile, fie după ce se va fi pronunțat instanța de judecată”.

Ultima acțiune exercitată de ANI referitor la Nicușor Dan este sesizarea Curții de Conturi, „cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui DAN NICUȘOR DANIEL în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București”.

În replică la toate cele de mai sus, primarul general al Capitalei a anunțat pe Facebook că va merge în instanță, solicitând totodată ANI să „ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”.

Voi ataca în instanță în termenul legal Raportul Agenției. Agenția imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.

Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”, a precizat Nicușor Dan.

Articolul precedentGhinea, nelămurit: „Sunt PSD și PNL atât de disperați să-și protejeze corupții încât să renunțe la banii din PNRR?”
Articolul următorEXCLUSIV Ne-am întors în timp? 5 asemănări izbitoare între Uniunea Europeană și regimul lui Nicolae Ceaușescu