Care au fost cauzele căderii de tensiune de săptămâna trecută

Pana de curent a „îngenuncheat” jumătate de Europă și parte din România

O cădere de tensiune a pus probleme unei mari părți din Europa, printre care și zona Transilvaniei, în urma unui incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport. În România, AzoMureș Tg. Mureș a fost nevoită să oprească o serie de instalații de pe platformă, în urma cărora a fost observat un nor de culoare brun-roșcat, cauzat de oprirea instalației de producere a acidului azotic. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, norul nu a afectat calitatea aerului din Tg. Mureș și din împrejurimi, a transmis Digi24.  

Rețelele de transmisie ale țărilor din Europa continentală sunt legate electric pentru a funcționa sincron la o frecvență de aproximativ 50 Hz. Evenimentul din 8 ianuarie 2021 a făcut ca zona sincronă a Europei Continentale să se separe în două zone, o zonă din sud-estul Europei funcționând temporar în separare de restul Europei continentale. Din cauza supra-frecvenței mari din zona de sud-est, s-au activat contramăsurile automate și manuale (adică reducerea alimentării unităților de generare) pentru a stabiliza frecvența. Astfel, la ora 15.05 (n.r. 16.05, ora României) abaterea de frecvență în zona de sud-est a fost limitată la +0.1 Hz față de frecvența nominală de 50 Hz.

 Comunicatul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E)

Astfel de situații se pot întâmpla oricând în sistemele energetice. Pe 4 noiembrie 2006, o astfel de „separare” a zonei sincrone a dus la perturbare mult mai mare, cu un impact uriaș asupra clienților. La acel moment, evenimentul a fost analizat pe larg și a condus la o serie de noi programe, cum ar fi „Sistemul European de Conștientizare”, care este o platformă ce permite Operatorilor de Sisteme de Transport să reacționeze în timp real, să transmită informațiile în timp real, ceea ce reducere considerabil timpii reacție și de remediere a problemelor apărute, resincronizarea celor două zone făcându-se într-o perioadă scurtă de timp.

Totodată, ENTSO-E a transmis că, în conformitate cu prevederile Ghidului de funcținoare a sistemului, se va desfășura o investigație detaliată asupra acestui eveniment, urmând ca rezultatele investigației să se facă de îndată ce analiza este finalizată.

Cei afectați vor fi despăgubiți

Totodată, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat, la Digi 24, că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se află în legătură cu instituțiile europene, astfel că cei afectați de pana de curent vor fi despăgubiți. „Dacă nu se va găsi vinovatul pentru avarie, va exista la nivel european un fond de rezervă pentru despăgubirea celor care vor solicita acest lucru”, a spus Virgil Popescu.

Val de frig peste Europa, rețele „încinse”

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei a făcut ca sistemele energetice să fie suprasolicitate. De altfel, la începutul acestei săptămâni, operatorul rețelei energetice din Franța a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii și a făcut un apel către „consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire. La rândul său, compania de utilităţi Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat”, scrie Digi 24.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5, ultimatum pentru reabilitarea blocurilor și școlilor. Cine riscă rezilierea contractelor
Articolul următorPrimăria Constanța, obligată să plătească un milion de euro unui dezvoltator imobiliar