Strategie în versuri: George Simion recită poezii pe scena politică

Pentru că e ușor și la îndemână ca un extremist să recite din alt extremist

Întrebat despre discuțiile avute cu șeful statului, co-președintele PAUR, George Simion, a făcut apel la versuri.

George Simion a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști recitând versuri din Octavian Goga. De ce Goga? Pentru că e ușor și la îndemână ca un extremist să recite din alt extremist.

Acesta a fost la Palatul Cotroceni, împreună cu colegii săi de partid Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă și Diana Șoșoacă, cu scopul de a discuta formarea unei majorități parlamentare și susținerea unui nou Guvern.

Dacă lucrurile au fost, până aici, clare, la întrebările despre cum a decurs respectiva ședință, Simion a ales, ca mod de exprimare, arta poetică.

Desigur, întrebarea jurnalistului a fost una simplă, cu subiect și predicat: ”Ne spuneți și nouă cum au decurs consultările între dumneavostră și președintele Klaus Iohannis, și care este propunerea cu care ați venit la Palatul Cotroceni?”

George Simion: ”Cum să vă spun eu. Cred că cel mai bine a descris Octavian Goga într-o poezie: Numai pentru o clipă le-a ținut divanul / Cu mândria rece, mut, sta suveranul / Și-a înțeles degrabă, Neagoe, sărmanul / Că a pierdut domnia, neamul, Basarab. Propunerea AUR pentru propunerea de prim-ministru, văzând că partidele de pe locul 1, 2 și 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem țării un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu.”

Liderul AUR a recitat versuri de Octavian Goga, întrebat cum a decurs discuția cu Iohannis

Nerezolvând prea multe cu poezia, Simion a apelat la proză, co-președintele PAUR ținând să sublinieze faptul că participă la aceste consultări ”din condescendență instituțională”.

Nici așa-zisa stângă/Nici așa-zisa dreaptă

Participăm la aceste consultări din condescendență instituțională. Ne-a răspuns domnul Iohannis. Ne-a spus că nu se prefigurează a se forma o majoritate parlamentară. Noi știam asta. Noi, AUR, pe nicio parte, nici așa zisa stângă, nici așa zisa dreaptă, noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și vreau să vă spun că suntem bucuroși pentru asta”, a mai spus acesta.

Scena politică românească pare să se reducă, din ce în ce mai mult, la scandaluri, demisii semnate cu lașitate, versuri din Octavian Goga și comedie retro, de tip sitcom.

Singurul lucru absent este să ni se spună când să râdem și când să aplaudăm. În rest, am devenit marionetele perfecte, mânuite prin ștampile, urne și abțibildurile de pe buletin.

Suntem mânați la vot, în timp ce alții întârzie în ședințe și suntem martori la consultările politice care devin, din politice, poetice.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDacian Cioloș asigură că nu este interesat de „ciolan”, ci de o bună guvernare
Articolul următorUn necaz nu vine niciodată singur: Tăriceanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Jurnalist full-time / Pesimist part-time