Călin Popescu Tăriceanu

Nu doar că a rămas pe dinafară la alegerile parlamentare, dar acum Călin Popescu Tăriceanu trebuie să explice în fața Curții Supreme de ce nu și-a îndeplinit funcția de președinte al Senatului, abuzând de puterea sa, în legătură cu mandatul unui parlamentar ales pe listele PSD Giurgiu. Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție fiind implicat și senatorul PSD Cristian Marciu. Acesta din urmă nu avea dreptul să ocupe funcția de senator, dat fiind că acest drept îi fusese interzis în urma unei hotărâri judecătorești definitive, iar Tăriceanu a tărăgănat cât a putut îndeplinirea actelor necesare pentru constatarea încetării mandatului lui Marciu. De subliniat că, în acea perioadă, ALDE – formațiunea condusă de Tăriceanu și decedată între timp – era braț la braț cu PSD.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Marciu este acuzat de uzurpare de calități oficiale, în vreme ce Tăriceanu, pe lângă acuzația de abuz în serviciu, va fi judecat și pentru complicitate la uzurpare de calități oficiale.

Din probele administrate a rezultat faptul că, deși primul inculpat se afla în stare de incompatibilitate cu funcția de senator (avea interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă și irevocabilă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României. În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.).
Față de cel de al doilea inculpat, s-a reținut că, în perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare.
De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.”, au detaliat procurorii.

Articolul precedentStrategie în versuri: George Simion recită poezii pe scena politică
Articolul următorUDMR, sceptici în legătură cu decizia USR PLUS