O societate al cărei administrator este judecat pentru fapte care au legătură cu modul de executare a contractelor de lucrări este una dintre favoritele din Educație. Chiar și după ce administratorul a fost pus sub control judiciar și trimis în judecată pentru lucrări de mântuială sau inexistente cu bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală, Ministerul Educației a continuat să încredințeze contracte societății GatMat Prod SRL din Târgu Jiu, pentru construirea grădinițelor din Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România.

Numele afaceristului Gheorghe Sucitu este unul cunoscut în Gorj și cam în toată Oltenia. Mai întâi, pentru că societatea sa, GatMat Prod SRL, are afaceri cu statul pe mai multe domenii de activitate, după cum cerea piața. Presa locală scrie despre acesta că era favoritul în încredințarea contractelor pentru programul „Cornul și laptele”, însă luase și o bucată din afacerile cu minerit și tranzacții imobiliare cu CE Rovinari. Anul acesta, lui Sucitu i s-a întâmplat ceva aproape neprevăzut: au intrat procurorii peste afacerile sale. Nu ceva foarte complicat, ci pentru că a luat bani pentru lucrări neexecutate.

Afaceristul este cercetat împreună cu alți patru inculpați – printre care și un primar și un diriginte de șantier, sub acuzații de instigare la abuz în serviciu, complicitate la obținerea ilegală de fonduri și fals sub semnătură privată. Toate acestea în legătură cu obținerea ilegală de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a 268.758 lei, adică contravaloarea serviciilor de execuție la obiectivul construire pod Biserica Andreești, comuna Vladimir (Gorj), serviciile și lucrările nu au fost efectuate în totalitate. Presa din Gorj scrie însă și despre un alt pod executat de firma lui Sucitu în subcontractare, în comuna Jupânești: 3.700.000 de lei, cu grave deficiențe încă de la început dar și la 5 ani de la recepție.

În aprilie, Sucitu a fost plasat sub control judiciar, măsură care a fost ridicată tocmai în iulie. Dosarul este în camera preliminară, unde primul termen a fost stabilit pentru 1 octombrie. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților: Gheorghe Sucitu, Ion Ianăși Ion, Daniel-Vasile Pasăre, Liviu-Ion Popescu şi Gheorghe Mielușanu.

„Cadouri” de milioane

Având în vedere cele de mai sus, este de mirare cum statul continuă să aibă încredere în societatea lui Sucitu pentru a face lucrări. Nu orice fel de lucrări, ci construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii în România. Anul acesta și anul trecut, adunat, societatea GatMat a câștigat nu mai puțin de șase licitații pentru ridicarea a câteva grădinițe în diferite zone ale țării. Aceasta în condițiile în care societățile care se înscriau la licitație trebuiau să prezinte „lista principalelor lucrări executate în ultimii 5 ani din care să reiasă că au fost executate lucrări similare…  „Construcţii cu funcţii obişnuite, a căror neîndeplinire nu implică riscuri majore pentru societate şi natură (cum ar fi clădiri de locuinţe cu mai mult de două niveluri, construcţii industriale şi agrozootehnice; construcţii social-culturale care nu intră în categoriile de importanţă A şi B), sau construcţii cu caracteristici şi funcţiuni obişnuite, dar cu valori de patrimoniu (cum ar fi clădiri de cult, muzee de importanţă locală) cu o valoare/valoare cumulată mai mare sau cel puțin egală cu 3.460.000 lei fără TVA”.

Iar GatMat a fost prinsă cu ocaua mică pentru că nu s-a descurcat să construiască poduri! E drept, în lucrările pe care și le-a adjudecat GatMat de la Educație și-au adus aportul și alte societăți, în calitate de terți și sucontractanți. Ultimul contract câștigat îl reprezintă lucrările de execuție la grădinițele cu program normal din Movileni, Slivilești, Buduhala – comuna Telești și Turcinești din județul Gorj, la o valoare estimată de 3.467.888,34 lei. Oferta câștigătoare a fost a GatMat Prod SRL (ca leader) – reprezentată de Dănuț Șendroiu, Consprodcom SRL (terț și subcontractant), reprezentată de Alexandru Ciciu, 360 Services SRL (terț și subcontractant), reprezentată de Dumitru Mihai Radu, și Cutezanța Prest (terț și subcontractant), reprezentată de Constantin-Claudiu Ioniță. De menționat că acesta este și prima oară când pentru GatMat apare un alt reprezentant, arhitectul Șendroiu.

O altă lucrare pentru care GatMat a garantat că o dă la gata este construirea a trei grădinițe din județul Mureș. Inițial, era vorba despre trei loturi: trei grădinițe în Mureș, Harghita și Covasna, trei grădinițe din Alba, Sibiu și Brașov și alte trei din județul Mureș. Două loturi au fost însă anulate, astfel încât GatMat prin reprezentantul Gheorghe Sucitu a luat doar această felie, pentru 3.068.546,45 lei. Lucrarea va fi executată în colaborare cu aceiași terți și subcontractanți – Consprodcom SRL, 360 Services SRL și Cutezanța Prest.

Un alt lot din Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România adjudecat de Sucitu este pentru grădinițele din Dolj și Vâlcea. GatMat nu a avut concurență pentru cei 4.627.149,8 lei, cât era valoarea contractului. A fost ofertant unic și a câștigat împreună cu aproape aceeași terți: 360 Services și Cutezanța Prest, dar și cu Acvafor Proiect SRL, reprezentată de Marius Liviu Sitaru. Firma GatMat ar trebui să dea la gata și alte grădinițe, conform licitațiilor adjudecate în decembrie 2018, pentru unități în județele Argeș, Ialomița și Prahova, contract în valoare de 5.256.613,72 lei. În același lot fuseseră incluse inițial și patru grădinițe din județul Dâmbovița, însă pentru acestea au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Altă lucrare pe care cele patru societăți s-au angajat să o efectueze este finalizarea Grădiniţei cu program normal Făurei, Băneasa, județul Constanța, pentru care rămasese un rest în sumă de 705.522 lei. Totodată, GatMat și subcontractanții și-au adjudecat anul trecut și lucrările de execuție la șase grădinițe cu program normal din județele Buzău și Prahova, Giurgiu și Teleorman, contract în valoare de 3.097.534,17 lei.

Articolul precedentVictor Ponta: „Vom lupta în continuare pentru binele oamenilor – împotriva trădătorilor care au capturat PSD și îl vând pe bucăți!”
Articolul următorRise Project descoperă că Barna a făcut afaceri cu statul pe spatele persoanelor cu dizabilități. Candidatul USR o dă înainte: „Sunt pregătit să duc această experiență la Cotroceni”