USR a anunțat ieri că Legile justiției vor fi analizate de Comisia de la Veneția, care ar trebui să își dea cu părerea asupra modificărilor propuse.

Într-un comunicat de presă, formațiunea politică atrage atenția că, în acest moment, membrii coaliției de guvernare ar trebui să ia „o pauză” și să aștepte opinia Comisiei, în condițiile în care, atrage atenția USR, „domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz”.

Pe lângă sesizarea Comisiei, USR arată că parlamentarii proprii au idei mult mai bune în ceea ce privește modul în care ar trebui să arate Legile justiției, idei transpuse în „zeci de amendamente”. Într-o postare pe Facebook, se explică succint și despre ce este vorba. Sau mai bine spus, cum ar trebui să arate viitorul:

De la înlăturarea influențelor politice în anchetele penale la alegerea membrilor CSM prin scrutin universal, ne vom lupta pentru fiecare amendament în parte.
Românii au nevoie de o justiție independentă și puternică, nu de una obedientă, care să asculte indicațiile politice și să acorde sprijin și protecție politicienilor mufați la banul public”.

Cât despre sesizarea Comisiei de la Veneția, USR arată că meritul îl are Iulian Bulai, președintele grupului ALDE din APCE, pe termen scurt formațiunea având „rugămintea” ca PSD-PNL-UDMR să nu dea „un vot final în Comisia specială Iordache 2” până nu vine avizul solicitat.

Nu o dată, Comisia de la Veneția a confirmat criticile formulate de USR. S-a întâmplat cu legile justiției din epoca Dragnea, s-a întâmplat cu așa-zisul proiect de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu. Fără legi avizate de Comisia de la Veneția, nu putem avea o justiție independentă, așa cum România și-a asumat în fața Europei”, este avertismentul USR.

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, declară Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză. Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Articolul precedentProgramul pentru panouri fotovoltaice va funcționa după modelul Rabla pentru electrocasnice
Articolul următorPatru parlamentari AUR vor o lege pentru interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană