Panou solar
Panou solar fotovoltaic. Sursa foto: wikipedia

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat schimbări importante în procedura de achiziționare a panourilor fotovoltaice, potrivit digi24.ro.

Programul a fost blocat jumătate de an, deoarece Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM) în-a avut capacitatea instituțională să facă evaluările, a declarat ministrul Mediului

Porivit acestuia, există  peste 12.000 de dosare evaluate, aprobate din cele 45.000,  fiind externalizate 10.000 de dosare la o companie privată, după o achiziție publică lungă, desfășurată la AFM. „Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul «Rabla electrocasnice»”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la o companie atestată care poate să instaleze panourile fotovoltaice. E o schimbare de ordine în procesul de evaluare. Externalizăm preluarea dosarelor și evaluarea, o să meargă mult mai repede”, a precizat Tanczos Barna.

Astfel, fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic  după care va merge la un prestator de serviciu, o companie atestată, care apare pe site-ul AFM, care poate să instaleze panourile fotovoltaice. Dosarele vor fi analizate, evaluate de companiile care fac și instalarea, AFM  urmând să facă prin sondaj controale la acele companii care primesc documentele, care le încarcă în sistem. 

Potrivit ministrului Mediului, se externalizează și preluarea și evaluarea dosarelor

„Până acum nu a existat o cerere așa de mare. Cererea a crescut, nevoia a crescut foarte mult și crește zilnic. AFM va trebui să pornească următoarea sesiune de depunere de dosare pentru persoanele fizice, și acolo mă aștept la sute de mii de cereri. Instituția trebuie pregătită, eu cred că până în octombrie, noiembrie vom fi gata să lansăm și următoarea sesiune, și în câteva luni vom încheia această evaluare. Este neplăcut, oamenii așteaptă de 6, 7 luni să primească primele vești bune. Sunt deja peste 9.000 de aprobări comunicate”, a mai declarat ministrul Meduului.

Potrivit ministrului Mediului, la sfârșitul lunii septembrie se va depăși 25, poate chiar 30.000 de dosare evaluate, lucru care va da o altă viteză procesului de evaluare/contractare.
„Avem o ordonanță de urgență pe fluxul de aprobare în Guvern pentru a crește capacitatea instituțională pentru a angaja oameni la AFM, pentru că așa cum a venit brusc războiul, și numărul de zecile de mii de dosare pentru fotovoltaice au venit brusc la AFM”, a mai declarat ministrul Mediului.

Blue Air încaieră partidele. UDMR, PSD și USR, scandal pe Blue Air

Articolul precedentBlue Air încaieră partidele. UDMR, PSD și USR, scandal pe Blue Air
Articolul următorUSR, cu jalba în proțap la Comisia de la Veneția: „Fără legi avizate nu putem avea o justiție independentă”