Blue Air încaieră partidele. UDMR, PSD și USR, scandal pe Blue Air

Cătălin Drulă îi acuză pe doi miniștri PSD de faptul că știau de cel puțin un an de zile despre situația existentă la Blue Air.

 Problemele grave cu care se confruntă Blue Air, compania aeriană anunțând sistarea zborurilor până pe 10 octombrie, au stârnit reacții pe scenă politică, politicienii acuzându-se  pentru situația în care se află operatorul aerian.

Cătălin Drulă, val de acuzații la adresa miniștrilor Grindeanu și Câciu

Fostul ministru al Tranporturilor, Cătălin Drulă a acuzat că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a plătit toate ratele lunare ale împrumutului, în locul Blue Air, până astăzi şi le va plăti în continuare, încă 54 de luni. Potrivit lui Cătălin Drulă, s-au plătit în anul 2022 peste 50 de milioane de lei, de către Ministerul de Finanţe, care a fost garant în locul Blue Air, potrivit stiripesurse.ro.

Drulă susține că ministrul Câciu, atunci când a făcut prima plată, trebuia să execute ipoteciaasupra acţiunilor Blue Air, statul devenind proprietar, prin Ministerul Transporturilor, lucru care nu s-a întâmplat.”Domnul Grindeanu şi domnul Câciu au fost complici la această ţepuire a românilor, a sute de mii de români, în anul 2022, în cel mai concret mod posibil şi aici este şi pentru autorităţi de investigat”, a spus fostul ministru.

Cătălin Drulă a precizat că prima rată din împrumutul de 300 de milioane acordat de Eximbank către Blue Air trebuia plătită pe 29 noiembrie 2021, la un an de când a fost acordat împrumutul, deoarece Blue Air a avut o perioadă de graţie.

”Împrumutul a fost dat înainte de mandatul meu, în mandatul domnului Bode, s-au şi tras aproape toţi banii înainte de mandatul meu, şi împrumutul a avut o perioadă de graţie, trebuia rambursat în 60 de luni. Domnul Grindeanu este ministru al Transporturilor din 25 noiembrie, deci la 4 zile după ce a ajuns ministru, trebuia plătită prima rată. Blue Air a trimis în decembrie 2021 notificare domnului Grindeanu şi domnului Câciu, spunând că noi nu ne putem plăti rata, să o plătiţi în locul nostru, ca garant. Ce s-a întâmplat de atunci? Domnul Câciu a plătit toate ratele lunare, până astăzi, când vorbim, şi le va plăti în continuare, încă 54 de luni, în locul Blue Air. S-au plătit în 2022 peste 50 de milioane de lei, de către Ministerul de Finanţe, a achitat ratele, fiind garant în locul Blue Air”, a spus Drulă.

 Potrivit liderului USR, ”statul plăteşte în fiecare lună ratele şi dobânda la acel împrumut, în locul Blue Air, pentru că aşa este obligat de acordul de garantare făcut în 2020 de domnul Bode şi domnul Burduja”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: AFM a fost cea care a invitat Blue Air să solicite reeșalonarea datoriilor, pentru  rezolvarea crizei create de suspendarea zborurilor companiei

Dar, deși i-au fost deblocate conturile, operatorul aerian a anunțat că nu va relua zborurile înainte de 10 octombrie. Este o decizie „absolut nejustificată”, a spus ministrul .

„Măsura luată de Blue Air a fost absolut nejustificată. Au mai fost executări silite împotriva Blue Air în trecut, de către AFM. Nu s-au suspendat zborurile atunci. O companie serioasă nu suspendă zborurile la o executare silită în jumătate de oră după primirea veștii de la bancă. A două zi avioanele ar fi putut zbura din punctul meu de vedere”, a spus el.„Blue Air nu a contestat creanța niciodată, discuțiile sunt de luni de zile, s-au purtat corespondențe pe solicitare de documente pentru a porni un proces de eșalonare. Aceste documente nu au ajuns la AFM. Au venit imediat după ce a făcut acel apel să aducă documente, să ceară o eșalonare. Atunci s-a făcut acea eșalonare și au fost deblocate conturile a două zi.Pe un an au fost eșalonate datoriile. 28,7 milioane de lei datorie e o sumă imensă. Niciun funcţionar public nu-și permite să nu ia măsuri de notificare și dacă nu răspunde compania, să meargă până la capăt”, a explicat ministrul.



Primarul din Otopeni, reținut pentru abuz în serviciu. DNA cere arestarea preventivă a acestuia



Articolul precedentPrimarul din Otopeni, reținut pentru abuz în serviciu. DNA cere arestarea preventivă a acestuia
Articolul următorProgramul pentru panouri fotovoltaice va funcționa după modelul Rabla pentru electrocasnice