Sursa: Facebook

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este în „clinciuri” cu organizatorii manifestărilor organizate de Ziua Marinei Române din acest an, după ce a rămas fără microfon în timpul slujbei pe care o oficia.

În mod tradiţional, la această manifestare Arhiepiscopul Tomisului oficiază o slujbă religioasă, după ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, numai că de această dată slujba nu a mai fost dusă până la final.

Se pare că totul a avut la bază un decalaj în program, iar slujba oficiată de ÎPS Teodosie a fost întreruptă după 10 minute din cele 17 alocate, pentru a i se da cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale. ÎPS Teodosie şi-a continuat slujba religioasă fără sunet, după care a părăsit portul militar, înainte ca președintele Klaus Iohannis să își țină discursul.

La plecare, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că nu s-a supărat, însă a precizat că îi compătimește pe cei care au făcut asta pentru că vor răspunde înaintea Lui Dumnezeu. Câteva momente mai târziu, același Arhiepiscop a vorbit pe larg la Antena 3 despre incident și nu s-a sfiit să arunce un soi de blestem, în condițiile în care „Domnul ministru al Apărării când m-am întâmpinat mi-a spus că avem 17 minute, ori dacă vom cronometra vedem că nu sunt 17 minute”.

Eu am crezut că e o problemă tehnică. Încă mă pregăteam să rostesc rugăciunea, să strig din răsputeri ca și cum aș fi avut microfon, să audă toată lumea. Ne-am terminat rugăciunea încet, n-am lăsat rugăciunea neterminată, dar n-au ascultat-o militarii şi cei care ne-au urmărit în direct. Cred că au fost foarte derutați și triști.

Esența slujbei era rugăciunea la care nu s-a mai dat voie. Sigur că a fost intenționat, dar nu ştim cine l-a comandat. Noi am crezut că e greșeală, e defecțiune tehnică, așa am avut impresia. Niciodată n-a fost așa ceva.

Am un mesaj de compătimire pentru că era rânduiala bisericii şi a Lui Dumnezeu și a fost sfidat Dumnezeu și marinarii. Gestul ăsta e atât de absurd, că nu merită comentat. Să-l comenteze cei ce au făcut această blocare, această întrerupere dacă au ce să comenteze. Eu nu lipsesc niciodată de la aceste ceremonii, dar niciodată n-a existat asemenea întrerupere bruscă, voită. Nu, nu are calificare.

Eu mi-am dus rugăciunile la capăt. Trebuie să mă rog și pentru cei ce erau acolo și pentru cei ce au întrerupt. De asta îi compătimesc că și ei sunt ai noștri, dar (…) şi îmi e milă de ce o să pățească. Odată un polițist tot așa m-a întrerupt și a fost o obraznic și a venit personal să-şi ceară iertare că totul îi mergea pe dos”, a prevestit ÎPS Teodosie pentru sursa citată.

Pe de altă parte, potrivit presei locale, poziția oficială a Arhiepiscopiei Tomisului a fost una mult mai blândă, anume că se „consideră că este un gest fără precedent și așteaptă de la organizatori un punct de vedere oficial asupra celor întâmplate”.

Articolul precedentProducția mondială de roșii este din ce în ce mai afectată: spre finalul anului, ketchup-ul și sosul de roșii ar putea înregistra prețuri record
Articolul următorProtest miercuri, la sediul Ministerului Muncii