Nicușor Dan (preluare Digi 24)

Primăria Capitalei a rămas pasivă și față de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice. Este instituția care a semanalat că firma Eco Sud a aplicat incorect tarifele pentru depozitarea gunoiului din București.

Primăria Municipiului Bucuresti nu a răspuns la solicitările autorităților administrației publice locale ale sectoarelor municipiului București și inclusiv ale operatorilor de salubrizare de a le fi comunica tariful de depozitare pe care Eco Sud S.A. are dreptul să îl practice.

În lipsa comunicării de către Primăria Muncipiului București a perioadei/datei de aplicare a tarifului aprobat de prin H.C.G.M.B., consilile locale ale sectoarelor sunt în imposibilitatea de a hotărî , în condițiile legii, cuantumul tarifelor/taxelor de salubrizare ce trebuie plătite de utilizatorii serviciului de salubrizare, iar aprobarea alocării de la bugetul local a sumelor pentru plata depozitării și neaprobate de către Consiliul General al Municipiului București este nelegală”, se arată în notificarea transmisă de A.N. R.S.C Primăriei București.

Tarife triplate de Eco Sud SA. Nicușor Dan stă cu mâinile în sân

Primarii din sectoarele 1,2, 3, 4 sunt extrem de revolați și arată cu degetul spre Primăria Capitalei, pe care o acuză de nepăsare. Ei spun că s-a ajuns la nerespectarea Hotărârilor de Consiliu Local General. Mai exact, prin Hotărârea de Consiliu Local General din data de 6 iulie 2021, se stabilea tariful de depozitare la groapa Vidra: 24,9 euro pe tonă cu TVA, echivalentul a aproape 124 de lei.

Eco Sud SA refuză să aplice acest tarif potrivit primarilor din sectoarele mai sus menționate și aplică tarife cuprinse între 200 și 214 lei/tona de gunoi. Aceste aspecte au mai fost prezentate de Ziarul de Investigații, iar reacția Eco Sud SA a fost să nege existența vreunui control. Până la 31 decembrie ac, Primăria Capitalei ar trebui să recupereze suma de  132,8 milioane de lei. 

Nicușor Dan așteaptă salvarea de la Ministerul Mediului. Vrea să plimbe gunoiul din București în toată țara

În lipsa unei soluții concrete, autoritățile așteaptă o derogare de la Ministerul Mediului. Mai exact, vor derogare pentru a putea duce gunoiul din Capitală în alte județe. Mai exact, toată țara ar fi sufocată de gunoaie, iar impactul asupra sănătății publice ar fi major, având în vedere că Direcția de Sănătate Publică a trasat reguli clare celor care transportă și depozitează gunoiul.

 „Sper să nu ajungem la acest blocaj. Dacă ajungem cumva la acest blocaj, în urmă cu aproximativ trei săptămâni am discutat cu primarii de sector şi cu ministrul Mediului şi ministrul Mediului ne-a spus că, în ipoteza în care operatorul refuză să mai presteze, există posibilitatea ca primăriile şi operatorii cu care lucrează să obţină o derogare de la Ministerul Mediului să se ducă la gropile de deşeuri care sunt în jurul Bucureştiului”, explica Nicușor Dan într-o conferință de presă, în urmă cu câteva luni.

ANRSC susține, însă, într-o notă de control că acest „blocaj” a fost „girat” chiar de Primăria Capitalei.

Eco Sud SA prestează activitatea de depozitare a deșeurilor la Depozitul Vidra fără contract de delegare încheiat cu Municipiul București și, implicit, fără tarife aprobate”, se menționează în raportul de control dispus de ANRSC la firma Eco Sud SA.

Citește și: Cum ajungem să plătim „taxa pe gunoi” de trei ori mai mult

Articolul precedentPrimarul Cristian Popescu Piedone a aflat secretul longevității. „Să le înduri pe toate”
Articolul următorDacian Cioloș: „Sechestrarea unor jurnaliști este faptă penală”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”