Ungaria s-a oferit să ajute România prin preluarea a 50 de pacienți infectați cu COVID-19 ce au nevoie de terapie intensivă, în contextul în care, la nivel național nu mai există niciun pat de ATI liber. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că pacienții vor ajunge în centrele universitare din Szeged și Debrecen.

„„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea”, a precizat Cseke Attila.

Conform MapN, primii cinci pacienți au fost transportați pe cale aeriană cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române pe ruta București-Oradea. Din nefericire, una dintre pacientele care a plecat cu ambulanța din Timișoara spre Ungaria a suferit un stop cardio-respirator pe drum. „Una dintre paciente, din păcate, a devenit instabilă și am decis să se întoarcă în Timișoara. Erau în UPU și erau transportabile în măsura în care un pacient intubat și ventilat poate fi transportat. Una dintre paciente era din 12 la spital, cealaltă din data de 13. Nu cred că au ajuns să urce pe autostradă”, a declarat Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș, relatează Libertatea.ro. De asemenea, medicul mai precizat că nu se știe dacă cele două paciente din Timișoara au fost vacccinate anti-covid.

50 de pacienți cu COVID-19 vor fi transferați în Ungaria

După ora 20.00, pe aeroportul din Timișoara au ajuns alți trei pacienți de la București. Ei vor fi preluați de o ambulanță și un echipaj SMURD, fiind trimiși în Ungaria. Reamintim că pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe. Totodată, în unitățile din cele două centre universitare au fost trimiși medici pentru a asigura sprijinul necesar în tratarea bolnavilor de COVID-19.

Ungaria nu este singurul stat care a intervenit cu ajutoare pentru unitățile medicale din România. După ce țara noastră a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE, Italia a trimis peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali. De asemenea, Polonia și Olanda au trimis 250 de concentratoare de oxigen.

Astăzi, 14 octombrie, numărul celor internați la ATI a ajuns la 1.727. Conform Grupului de Comunicare Strategică nu mai există niciun pat liber la terapie intensivă.

Primii pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă au fost transferați în Ungaria

Articolul precedentPeste 300 de participanți sunt așteptați la cea de-a IV-a ediție a StressCongress
Articolul următorGarda de Mediu „escaladează” ridicolul. Blochează barjele pe Dunăre pentru 1% „impurități”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.