Ministerul Sănătății (MS) a publicat, vineri, raportul privind decesele de Covid, iar autorii documentului au concluzionat că platforma Coronaforms este sursa cea mai validă de informații, deși au fost identificate unele confuzii de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Mai mult, stabilirea numărului final de decese, potrivit definiției OMS, este fezabilă abia la finalul pandemiei. Publicarea acestui raport vine la mai puțin de o zi după ce premierul Florin Cîțu ceruse acest lucru, precizând că diferențe există și în UE, nu doar în România.

Comisia care a întocmit raportul a analizat modul de raportare și diferențele înregistrate între platformele Corona forms și Alerte.ms. În prima platformă sunt raportate decesele cu numele persoanei respectiv și CNP, în timp ce în a doua spitalele raportează doar numărul de decese.

„Un export din cele doua baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms”, se arată în raport.  

Pe luni calendaristice, diferențele sunt următoarele:

„Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexității sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice”, se mai arată în acest raport.

Potrivit documentului, au fost identificate 13 spitale la care s-a înregistrat o diferență considerabilă între raportările deceselor de Covid. Acestea sunt: Spitalul Județean de Urgență Bacău (549 decese), Spitalul Județean de Urgență Ploiești (271), Spitalul Militar de Campanie București (197), Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (155), Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (133), Spitalul Clinic Municipal Oradea (104), Spitalul Județean de Urgență Giurgiu (93), Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța (65), Spitalul Județean de Urgență Tulcea (61), Spitalul Clinic Județean de Urgență Iași (48), Spitalul Modular Elias București (46), Spitalul Județean de Urgență  Zalău (44) și Spitalul Municipal Tecuci (-23).

Concluziile și recomandările comisiei

Dintre concluziile comisiei care a făcut acest raport a reieșit că sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondență convenabilă între decesele confirnate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona forms (96% ). Platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informații pentru raportarea deceselor de Covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuala are valoare exploratorie.

Potrivit acestui raport, Comisia aduce în atenția Ministerului Sănătății faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiționale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordanțele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce privește platforma Corona forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.

Documentul integral poate fi citit aici

Tătaru: „Nu poate fi vorba de morți ascunși”

Articolul precedentTătaru: „Nu poate fi vorba de morți ascunși”
Articolul următorSchimbare la conducerea Spitalului Județean Constanța